L'artista dels mosaics de la Cova, acusat de fer trios amb monges invocant la Santíssima Trinitat

El 2022 va ser excomunicat i l'any passat va ser expulsat de la Companyia de Jesús per una denúncia anterior d'abusos psicològics, espirituals i físics contra nou religioses

El Vaticà ha obert una nova investigació contra Marko Rupnik
El Vaticà ha obert una nova investigació contra Marko Rupnik | Agències
09 de maig del 2024
Actualitzat a les 21:21h

Dues exreligioses i exmembres de la Comunitat de Loiola d'Eslovènia han acusat públicament l'artista jesuita Marko Rupnik, que va fer el mocaic de la Cova de Sant Ignasi de Manresa amb motiu del 500 aniversari de l'estada del sant a la ciutat, d'abusar sexualment de, com a mínim, vint religioses "invocant la Santíssima Trinitat perquè féssim trios sexuals", segons recull El Confidencial. Segons la mateixa informació, el papa Francesc va obrir una investigació sobre aquesta denúncia l'octubre de 2023.

Com havia informat NacióManresa, Marko Rupnik va ser excomunicat el 2022 després que confirmés davant el Provincial dels Jesuites d'Eslovènia les acusacions que requeien sobre ell d'haver infligit abusos psicològics, espirituals i físics a nou monges. Tot i així, es va considerar que els fets havien prescrit per haver passat més de 30 anys, però el Dicasteri per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu li va prohibir com a sacerdot exercir el sacrament de la confessió, la direcció espiritual i la realització d'Exercicis Espirituals, així com fer activitats públiques sense el consentiment d'un superior. L'artista, però, no va respectar aquestes mesures administratives i, finalment el juny de 2023, va ser expulsat de la Companyia de Jesús.

A banda dels mosaics de la Cova de Sant Ignasi de Manresa, Marko Rupnik, conegut com el Miquel Àngel del segle XXI, té escampada la seva obra a mig món on és un referent artístic del catolicisme. Bona part d'elles són a Itàlia i Ciutat del Vaticà, però també en té als Estats Units d'Amèrica, a la seu dels Cavallers de Colon, a New Haven, o a Austràlia, a l'església de la Verge de la Creu del Sud, a Brisbane.