El «Miquel Àngel del segle XXI» crea un conjunt de mosaics per decorar les vuit capelles de la Cova

El mosaïcista Marko Rupnik firmarà la seva primera obra oberta al públic a Catalunya

Marko Rupnik esmicolant marbre per fer els mosaics de les capelles laterals de l'església de la Cova
Marko Rupnik esmicolant marbre per fer els mosaics de les capelles laterals de l'església de la Cova | Estefania Escolà
Redacció
22 de març del 2021
Actualitzat el 23 de març a les 12:58h
El prestigiós artista eslovè Marko Rupnik, conegut com el Miquel Àngel del segle XXI, ha creat un conjunt de mosaics per decorar les vuit capelles laterals de l'església de la Cova de Manresa. Serà la primera obra de l'artista a Catalunya. Els mosaics formen part de la commemoració, l'any 2022, dels 500 anys de l'arribada de sant Ignasi a Manresa.

Les escenes es basen en les quatre setmanes dels Exercicis Espirituals, que va escriure sant Ignasi durant la seva estada a la capital del Bages, l'any 1522. L'artista, que té el seu taller a Roma, supervisa aquests dies la instal·lació dels mosaics a Manresa. L'obra es preveu acabar aquesta setmana i l'objectiu és obrir el santuari, que ara està tancat per la Covid, després de Setmana Santa.

L'artista Marko Rupnik i una vintena de persones del seu taller de Roma treballen a contrarellotge per tenir a punt l'obra després de Setmana Santa. Un treball, que s'ha allargat durant sis anys des que els responsables de la Cova li van fer l'encàrrec personalment. En declaracions a l'ACN, Rupnik ha explicat que crear aquest conjunt de mosaics per a la Cova és "un regal" per a un jesuïta com ell.

Conegut com el 'Miquel Àngel del segle XXI', el prestigiós artista supervisa personalment els treballs. Aquest matí, just abans de la presentació, esmicolava marbre, peça a peça, per crear després els mosaics. "Tallar la pedra és molt bonic perquè és un diàleg entre l'artista i la pedra. No s'obre amb la força, ets tu qui li has de manar per on s'ha de trencar", ha explicat.

Els mosaics s'han creat amb materials procedents d'arreu del món. El verd de la Xina, el marbre negre d'Àfrica, els pigments vermells de l'Índia, però el color que més predomina és el daurat.

El santuari de la Cova roman tancat per la covid-19 amb la idea d'obrir portes després de Setmana Santa. La redecoració de l'església s'emmarca en el projecte Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat. A banda dels mosaics, també es faran canvis en la il·luminació de l'altar. Unes actuacions que posaran el dia el Santuari, on no s'hi fa cap actuació des del 1991.