Trump signa l'ordre executiva per aixecar el mur amb Mèxic

El nou president dels Estats Units porta les relacions amb el seu veí del sud al caire de la ruptura | Peña Nieto intenta gestionar la crisi amb prudència i evitar un xoc amb l'oposició interna

Donald Trump, en una reunió a la Casa Blanca
Donald Trump, en una reunió a la Casa Blanca | Europa Press
25 de gener del 2017
Actualitzat el 26 de gener a les 17:49h
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat una ordre executiva aquest dimecres per destinar fons federals a la construcció d'un mur amb Mèxic. Trump va dedicar el seu primer dia de treball a la Casa Blanca a fer un cant al proteccionisme, retirant els EUA del tractat comercial del Transpacífic (TPP), i a mostrar l’orientació antiavortista de la seva administració. 

A banda del mur, Trump ha signat altres mesures relacionades amb immigració i seguretat nacional. S’ha filtrat que decretarà restriccions severes a l’entrada al país de refugiats de Síria i de països que són considerats bressol d’activitats terroristes, probablement el Iemen, Líbia, l’Iraq, el Sudan i Somàlia.
   
Peña Nieto, en una posició difícil

A Enrique Peña Nieto li queden encara dos anys de mandat presidencial. És ell qui haurà d’encarar la crisi diplomàtica més greu entre les dues riberes del Rio Grande de les darreres dècades. El dirigent mexicà no té un gran marge de maniobra i tem que el conflicte amb els nous governants de Washington pugui acabar en una crisi interna.

El líder mexicà ha gestionat les tensions entre el seu país i Trump amb una barreja de fermesa i prudència. Ha evitat, des del moment en què l’aleshores candidat republicà parlava de construir el mur, entrar en un cos a cos obert. Les relacions amb els EUA són un tema delicat i estratègic. Peña Nieto ha assegurat que Mèxic “no acceptarà res que atempti contra la nostra dignitat i, evidentment, no pagarà cap mur”.

Producte de la maquinària política del PRI, el partit que ha engreixat un poder que va ser omnímode durant dècades abans de passar a l’oposició, Peña Nieto va aconseguir retornar les velles sigles al govern el 2012. El PRI ha sabut utilitzar sempre el nacionalisme com a pal de paller i no està disposat a ser vexat pel veí prepotent del nord. A més, les forces de l’oposició mexicana estan disposades a aprofitar qualsevol gest de feblesa de Peña Nieto. Tant el conservador PAN com el populista d’esquerres PRD ja van criticar durament la reunió entre Trump i Peña Nieto de l’agost passat. El líder mexicà va creure aleshores que una trobada amb el magnat podria estovar el candidat. Però el diàleg no sembla el llenguatge que Trump entén.