Trias denuncia que les «mentides» sobre els comptes a Suïssa van influir en la seva derrota electoral

L'exalcalde assegura que està "dolgut" perquè va haver-hi formacions que van utilitzar contra ell les informacions d'"El Mundo" tot i saber que no eren "certes"

Xavier Trias, durant la seva compareixença a la comissió sobre l'operació Catalunya
Xavier Trias, durant la seva compareixença a la comissió sobre l'operació Catalunya | Parlament
20 de juny de 2017, 17:09
Actualitzat: 21 de juny, 9:56h
En una jornada a la comissió d'investigació sobre l'"operació Catalunya" al Parlament marcada per les absències dels compareixents, les úniques persones citades que sí ha assistit han estat l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i el director de l'agència de detectius Método 3, Francisco Marco. Trias ho ha fet per explicar la guerra bruta que hi havia darrere de les informacions publicades l'octubre de l'any 2014 a El Mundo sobre un presumpte compte seu a Suïssa amb 12,9 milions d'euros que va resultar ser fals. Trias ha conclòs que precisament aquestes informacions van influir en el fet que perdés les eleccions municipals del 2015.

"No vaig perdre les eleccions per aquestes mentides, però van influir. Algunes formacions van utilitzar aquestes informacions en contra meu durant la campanya electoral i em dol perquè sabien que no eren certes", ha assegurat Trias. Va ser Barcelona en Comú i l'alcaldessa Ada Colau qui va guanyar els comicis. L'exalcalde ha recordat que, de fet, només ICV en aquell moment va portar a ple les informacions del rotatiu just el dia en què ell va poder demostrar amb un document que eren falses.

L'exalcalde, que ha explicat el seu periple per aconseguir que el banc suís emetés un informe en el qual certificava que no tenia cap compte, s'ha considerat "víctima d'una operació" que tenia per objectiu el seu "desgast". Trias ha revelat que li consta que fins i tot Fernández Díaz va trucar al director de La Vanguardia per preguntar per què no publicava la informació sobre els suposats comptes de Trias. Aquesta operació per part de les clavegueres de l'estat espanyol, ha recordat Trias, va quedar demostrada en les converses entre l'exministre Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso que va publicar el diari Público en plena campanya electoral del 26-J del 2016.  "El meu pecat era ser alcalde just en el moment en què Catalunya estava embrancada en un procés polític per decidir el seu futur", ha sentenciat Trias.


Els principals responsables

L'exalcalde ha assenyalat els principals responsables d'"un mal" que, ha dit, "encara no ha passat" perquè encara hi ha ciutadans que poden tenir ombres de sospita: l'exministre Fernández Díaz; el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas; i l'exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho. Són ells, ha dit Trias, els que haurien de donar explicacions. Tots ells han estat citats a la comissió d'investigació i han declinat comparèixer. Des del govern han enviat una carta en la qual asseguren que no tenen "el deure" de comparèixer al Parlament. Amb tot, la cambra catalana els ha citat de nou.

Trias ha revelat que va enviar una carta a Rajoy per reunir-se amb ell i explicar-li tot el que havia viscut però que va rebre una resposta de Moragas assegurant que no és "bon moment" per fer-ho. Trias ha insistit que no entén que no hi hagi hagut dimissions i que ningú al Congrés dels diputats "així exigit segons què".

Tots els grups, a excepció del PP, han considerat Trias "víctima" de la guerra bruta de l'Estat. El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin, ha recordat que els independentistes però també Podem s'han trobat "indefensos" davant la publicació d'informacions que no són certes. La CUP i Junts pel Sí han recordat les maniobres utilitzades per les clavegueres de l'Estat per combatre l'independentisme mentre que Ciutadans ha afirmat que "no té motius per dubtar de l'honorabilitat" de Trias. Els populars, però, sí han entrat en el cos a cos amb l'exalcalde posant en dubte la seva versió i han recordat, per exemple, que la querella contra Fernández Díaz i De Alfonso va ser arxivada. "La vostra manera de fer és revolcar-se en la porqueria. Em fa fàstic aquesta manera de fer política", ha respost Trias al diputat del PP Sergio Santamaría.

El director de Método 3: "Qui aixeca un dit i diu independència, és investigat" 

El director de l'empresa de detectius Método 3, Francisco Marco, també ha comparegut aquest dimarts a la comissió i ha assegurat que existeix una "operació Catalunya" contra polítics independentistes "al més pur estil McCarty". "Qui aixeca un dit i diu independència, és investigat", ha deixat anar. Marco també ha carregat contra Alícia Sánchez Camacho, a qui ha acusat de ser una "mentidera" perquè, al contrari del que ella diu, sí va consentir que la gravessin al restaurant La Camarga durant el seu dinar amb Victoria Álvarez, l'examant de Jordi Pujol Ferrusola.

Una jornada amb campanes

Aquest mateix dimarts, el director d'OkDiario i exdirector d'El Mundo de Balears, Eduardo Inda, no s'ha presentat a la comissió d'investigació de l'"operació Catalunya" per explicar les relacions d'alguns mitjans de comunicació amb les presumptes maniobres del govern espanyol i la policia per destapar suposats casos de corrupció vinculats a polítics independentistes. Amb tot, el Parlament l'ha tornat a citar per segona vegada en qualitat de "testimoni" perquè hagi de comparèixer de forma obligatòria.