La CUP, l'ANC i els CDR plantegen un «recompte alternatiu» el 21-D per evitar tupinades

Eulàlia Reguant lamenta que la campanya hagi començat "abolutament anòmala" i la cupaire Maria Ballester recorda que el paper de la Junta Electoral "està sent molt clar" | L'ANC instal·larà un escenari a la plaça Universitat de Barcelona per seguir en directe el recompte

08 de desembre de 2017, 12:24
Actualitzat: 21:22h

La membre dels CDR Marina Morante, el membre de l'ANC Jordi Ballester, i la número 4 de Barcelona, Maria Ballester, a la roda de premsa. Foto: Aida Morales


Les properes eleccions del 21 de desembre es visualitzen, per part dels partits i entitats sobiranistes, com uns comicis on els resultats s'hauran de controlar amb lupa i de manera molt especial. Per això, i de forma independent tot i que coordinada amb el recompte paral·lel que ha anunciat que faran ERC i Junts per Catalunya, la CUP, l'ANC i els Comitès de Defensa de la República (CDR) s'han posat d'acord per tirar endavant la campanya "Tu votes, tu comptes", que proposa crear un "recompte alternatiu" dels vots a través d'una xarxa d'apoderats per evitar qualsevol indici de tupinada.

"El paper de la Junta Electoral està sent molt clar", ha denunciat la número 4 de la llista de la CUP per Barcelona, Maria Ballester. Aquesta, ha dit, està "prohibint certa direcció de les coses", començant pels colors, requisant cartells en l'inici de la campanya o negant-se, des de la televisió pública espanyola, a emetre els espots electorals. "És clar i evident" que no s'estan plantejant unes eleccions "amb totes les garanties", ha afirmat la cupaire, una declaració a la qual s'ha sumat l'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant: "Ens trobem davant d'una campanya electoral que ha començat absolutament anòmala, amb presos polítics i amb candidats que es veuen obligats a estar a Brussel·les perquè a la mínima que trepitgin territori de l'Estat espanyol seran detinguts".

Per això, han dit, és important garantir un recompte "el més net i transparent possible", de la mateixa manera que es va fer el passat 1 d'octubre, malgrat que llavors, "el no no va voler jugar". En aquell moment, ha recordat Reguant, molta gent va posar en dubte les garanties d'aquell referèndum, però actualment, ha afirmat, la CUP tampoc està veient "garanties democràtiques" en la campanya d'aquest 21-D.

Segons el membre del secretariat nacional de l'ANC Jordi Peiró, hi ha "desconfiança en un Estat que s'ha convertit en repressor" i que pot "fer algun tipus d'acció perquè els resultats finals el legitimin". Per això, afirma, sorgeixen dubtes a l'hora de fer un recompte electoral. La ciutadania, doncs, torna a esdevenir la garantia perquè "no es puguin manipular els resultats", ha afegit la representant dels CDR Marina Morante.

Organització ciutadana

En el marc de la campanya "Tu votes, tu comptes", ha relatat Peiró, es fa una crida a tots els apoderats de la CUP, Junts per Catalunya i ERC perquè participin en un recompte alternatiu. En aquest cas, es proposa que hi hagi una persona a cada mesa i, a través d'una aplicació informàtica, poder anar transmetent les dades de cadascuna de les meses a un centre dades. "Allà es preveu que hi hagi unes 250 persones que estiguin editant els resultats", ha explicat Peiró. A part, ha continuat, hi haurà 35 persones més que, a nivell de coordinació regional, verificaran les dades de les meses.

L'escrutini es farà públic en temps real en una pàgina web d'abast ciutadà que s'anunciarà en els propers dies. Per altra banda, el dia 21 s'organitzarà un escenari a la plaça Universitat, de la mateixa manera que es va fer l'1 d'octubre, on es convidarà tothom a visualitzar els sondejos a peu d'urna, així com els escrutinis que es vagin fent.

Ara per ara, ha explicat, els apoderats que s'han inscrit són uns 300, tot i que s'espera que en els propers dies aquesta xifra augmenti. Per altra banda, i respecte de l'escrutini a nivell de partit que faran Junts per Catalunya i ERC, es preveu mantenir una estreta col·laboració amb ells. "Ens hagués agradat que (JxCat i ERC) tinguessin una implicació al 100%, però entenem que tenen mecanismes preestablerts de funcionament, i volem ser el màxim de respectuosos possible", ha declarat el membre de l'ANC. Els apoderats hauran d'anar acreditats com a una de les tres forces polítiques que concorren a les eleccions, i el control es farà durant tota la jornada electoral.

"Prohibir ideologies"

Per a la CUP, el concepte de "democràcia" que té l'Estat espanyol és molt diferent del que té la societat catalana. Ho ha demostrat el PP, ha afirmat Reguant, amb la proposta que contempla el seu programa electoral i que vol prohibir estelades dins l'espai públic per garantir la "neutralitat simbòlica" als carrers. Segons la cupaire, això forma part de la "idea de prohibir tot allò que no respongui a la seva ideologia", un fet que "no és democràcia, precisament".

Vallester també ha afegit que, mentre l'Estat vol garantir la democràcia "doblant la policia als col·legis", des de la CUP s'aposta perquè hi hagi més gent a les urnes. Per tant, ha dit, el partit independentista vol donar "tot el suport per promoure la participació" en la campanya de recompte alternatiu, que el que farà, ha afirmat, és garantir que aquestes eleccions tinguin, com a mínim, un recompte net, malgrat que la campanya no ho estigui sent.