El PP adverteix que una investidura telemàtica de Puigdemont seria il·legal

El Partit Popular recorreria la mesura, que considera "surrealista" i que suposaria "riure's de la gent" | La direcció del partit exigeix a Ciutadans que prengui la iniciativa a Catalunya

El comitè de direcció del PP reunit aquest dilluns a Génova
El comitè de direcció del PP reunit aquest dilluns a Génova | PP
08 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:18h
El PP ha celebrat aquest dilluns el primer comitè de direcció de l'any, sota la presidència de Mariano Rajoy. El coordinador general de PP, Fernando Martínez-Maillo, ha titllat de "surrealista" la proposta d'investir el president Carles Puigdemont per via telemàtica. Ho ha qualificat d'"absurd" i de "riure's del conjunt dels ciutadans", ja que Puigdemont "està fugat". Segons el coordinador popular, una investidura així no ho permet el reglament del Parlament i ha dit que el PP ho recorrerà davant els tribunals perquè seria una "il·legalitat". "L'essència del parlamentarisme és la presència", ha corroborat.

Preguntat per si una investidura telemàtica de Puigdemont podria suposar estendre l'aplicació del 155, ho ha negat: "El 155 s'acaba quan es constitueix el nou Parlament". Però tot seguit ha advertit: "El que sí que sap tot el món és que l'Estat té capacitat per defensar-se. Això no se sabia abans".   

El número 3 del PP ha dit en la seva compareixença que fa només un any i mig que va guanyar les darreres eleccions. "No estem gens preocupats per les enquestes", ha dit, en al·lusió als resultats del 21-D i als sondejos que donen un increment de la intenció de vot per a Ciutadans. La cúpula del partit s'ha fixat com a grans objectius l'aprovació dels pressupostos i preservar l'"estabilitat", tot superant la previsió de creixement del 3%.   

Que Ciutadans "mogui fitxa"

El coordinador del PP ha dit a Ciutadans que "no n'hi ha prou a guanyar unes eleccions, has de tenir iniciativa política". Martínez-Maillo ha dit que la formació taronja ha de "moure fitxa", que ha de fer el que va fer Mariano Rajoy després de guanyar les eleccions, començant a contactar amb totes les forces polítiques: "Si no fa això, no es comporta com a partit de govern". Si no, mostrarà que té "al·lèrgia a assumir responsabilitats" i crearà molta frustració.  

Els atacs a Ciutadans han anat creixent a mesura que avançava la roda de premsa. Sobre la pretensió de Cs de forçar la renúncia de la senadora Barreiro, acusada de corrupció, per donar suport als pressupostos, Martínez-Maillo ha dit que són coses que no tenen res a veure i que el partit d'Albert Rivera està "sobreactuant". Ha aprofitat per dir que seria el mateix que si el PP posés en dubte els acords amb Ciutadans pel fet que el Tribunal de Comptes hagi rebutjat els comptes del partit de Rivera.  Li ha recordat a Rivera la frase que va llençar durant la campanya catalana que votar altres partits constitucionalistes era "llençar el vot a la brossa". "Aquesta frase -ha dit- l'acompanyarà durant un temps".

Una legislatura de reformes

El número tres del PP ha destacat la voluntat de la seva formació per engegar les "reformes" estructurals necessàries, amb la  reforma de les pensions i pactes en els camps de l'educació i del sistema de finançament autonòmic i local. Martínez-Maillo ha fet una crida als altres partits que facin un esforç per arribar a grans acords, esmentant explícitament el PSOE.  

"Reforços" de Juncker i Tajani

Martínez-Maillo ha volgut donar tranquil·litat als seus quadres, molt inquiets després dels resultats electorals a Catalunya, al subratllar que el PP és la força amb més estructura territorial de l'Estat i amb presència en tots els parlaments autonòmics. El 15 de gener es reunirà la junta directiva nacional per aprovar l'agenda immediata del partit. Els dies 7, 8 i 9 de març es reunirà a València la cúpula del Partit Popular Europeu, amb l'assistència de Jean-Claude Juncker i Antonio Tajani.  

AP-6: reponsabilitat fora

Al llarg de la roda de premsa, el coordinador del PP ha hagut de respondre diverses vegades al desgavell produït entorn la nevada a l'AP-6. Ha volgut treure responsabilitat al govern espanyol i a la direcció general de Tràfic (DGT), repetint vàries vegades que va nevar en altres indrets però que en l'únic en què va haver problemes va ser precisament en aquesta, que depèn de la concessionària i no de la DGT.