Un sector de la CUP de Barcelona força una votació interna per cessar Lecha com a regidora

L'assemblea general debatrà si la cap de llista de la formació a l'Ajuntament de Barcelona ha de renunciar a l'acta de regidora per haver incomplert el codi ètic

María José Lecha, a l'ajuntament de Barcelona.
María José Lecha, a l'ajuntament de Barcelona. | ACN
09 de gener del 2018
Actualitzat el 10 de gener a les 15:52h
Acusacions creuades, tensió i esquerda interna. La CUP-Capgirem Barcelona viu temps complicats, pocs dies abans de l'assemblea general, i quan enceta la recta final d'una legislatura que ha resultat complexa. Amb unes 300 persones censades, l'assemblea del proper 21 de gener es preveu tensa i altament participada, sobretot per un dels punts que consta en l'ordre del dia. Segons ha pogut saber NacióDigital, en aquesta reunió es fixarà l'atenció en l'actual regidora i cap de llista de la candidatura a l'Ajuntament de Barcelona, María José Lecha, sobre qui es debatrà la revocació de l'acta. 

Concretament, el secretariat municipal ha difós un document intern als militants on especifica que se sotmetrà a debat la revocació de Lecha "en aplicació del codi ètic" de la CUP. Una proposta que no passa desapercebuda, sobretot perquè en cap cas s'especifica quins són els incompliments que ha comès la regidora, respecte d'aquest codi, segons han explicat fonts cupaires a aquest diari.

En tot cas, el mateix document explica que aquesta proposta de sanció o revocació no és una proposta del secretariat municipal, sinó perquè ve forçada pel fet que diversos nuclis han demanat sotmetre-ho a consideració de la militància -si ho fan cinc o més, aquesta qüestió entra a l'ordre del dia de l'assemblea, tal com ha passat-. Aquesta qüestió es va plantejar durant el novembre, arran de "la intensificació del conflicte" intern.

Crítiques de Garganté

Segons les mateixes fonts, la manca de proves i motius és un dels aspectes "més greus" que afloren d'aquest document derivat del secretariat municipal, en el qual es proposa que Lecha entregui l'acta, però no s'especifica per què. Una de les raons, precisen, podrien ser les afirmacions debatudes en reunions anteriors en què l'exregidor Josep Garganté -que va dimitir el maig- va acusar la cap de llista d'haver demanat al diari La Jornada que acomiadés un dels seus treballadors. "Això és rotundament fals i absolutament surrealista”, afirmen algunes fonts, abans d'assegurar que, a més a més, membres d'aquest diari també ho han desmentit. 

La CUP, doncs, debatrà la revocació de Lecha en els propers dies i entre tota la militància. Tot i això, segons les mateixes fonts, partidàries que la regidora es mantingui en el càrrec, és "preocupant" que el secretariat municipal "no hagi fet cap gestió per desmentir l'acusació", que l'hagi donat per certa i que, en aquest punt, ho hagi enviat a l'assemblea com a punt de debat. 
 

Els tres regidors de la CUP que van iniciar el mandat, María José Lecha, Josep Garganté i Maria Rovira. Foto: Adrià Costa


Guerra oberta entre sectors

La guerra entre sectors aflora en el si de la CUP de Barcelona, i es veu tensada en els darrers mesos, arran de l'abstenció de la candidatura davant dels primers pressupostos d'Ada Colau. En aquest cas, la formació de l'esquerra independentista va decidir abstenir-se i donar per bo el principi d'acord del govern dels "comuns", tot i que aquest només havia assumit el 40% de les seves propostes. 

Aquesta decisió política va portar crispació interna, desencadenant la crítica d'Endavant, que va intentar evitar-ho. Des de llavors, la situació en la formació s'ha anat deteriorant, fins al punt que s'han proposat canvis de persones alliberades i, en aquest últim cas, es posa sobre la taula la revocació de Lecha.

El secretariat no vol valorar la informació

Preguntat per aquesta qüestió, el secretariat municipal de la CUP creu que "les informacions referents a l'assemblea general no tenen cap tipus d'interès mediàtic" i lamenta que la seva publicació condiciona el debat intern. Així mateix, considera que "es tracta d'una informació fraccionada que pot buscar malmetre l'organització i el seu entorn", per bé que tampoc no vol entrar a rebatre el que s'hi diu.

I és que admet que l'assemblea del dia 21 "plantejarà, entre altres temes, un debat polític sobre la gestió de les accions polítiques" de les regidores a l'Ajuntament i les representants polítiques, tot i que prefereixen no participar prèviament "d'aquest debat mediàtic" i, per tant, no vol donar a conèixer la seva opinió al respecte. "Tan bon punt finalitzada l'assemblea, els i les nostres portaveus faran públiques les valoracions polítiques pertinents", exposen.
Arxivat a