09
de gener
de
2018, 13:10
Actualitzat:
20:06h
Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, en roda de premsa a Brussel·les Foto: Junts per Catalunya
Carles Puigdemont ja ha presentat la documentació necessària al Parlament per ser diputat en la nova legislatura. També ho ha fet el vicepresident Oriol Junqueras, líder d'ERC, sumant-se així al que ja van fer des de la presó Jordi Sànchez i Joaquim Forn la setmana passada. La cambra catalana es constitueix el 17 de gener, dimecres vinent, i un dels dubtes és si renunciaran dirigents de JxCat i ERC per mantenir la majoria.
El candidat a la presidència ha de formar part de l'hemicicle si vol ser escollit. Una de les opcions que agafa més cos és que la investidura sigui telemàtica, tot i que ERC la cirsumscriu a l'opinió dels lletrats del Parlament.
Clara Ponsatí i Lluís Puig, consellers a l'exili i membres de les llistes de Junts per Catalunya, encara no s'han acreditat com a diputats al Parlament. Així ho han confirmat a NacióDigital fonts de la candidatura, que han insistit que això no vol dir que finalment acabin formant part de l'hemicicle al llarg dels propers anys.
Una de les opcions que hi ha damunt la taula és que Ponsatí, consellera d'Ensenyament, i Puig, titular de Cultura, formin part del futur executiu. Encara existeix marge per tal que s'acreditin com a diputats, malgrat que que l'opció que pren més cos és que no recullin definitivament l'acta per tal d'afermar la majoria parlamentària.
Renúncia a ERC
També ha renunciat a l'acta de diputat Carles Mundó, conseller de Justicia, que tornarà a exercir d'advocat. El nom de Mundó havia aparegut, especialment en entorns de Junts per Catalunya, per formar ser alternativa a Carme Forcadell en cas que no repetís com a preesidenta del Parlament, però aquest pas enrere ho fa impossible.