Pablo Iglesias fa autocrítica sobre Catalunya: «Ens hem equivocat»

El líder de Podem reconeix que els resultats del 21-D dels "comuns" van ser "dolents" i posa en qüestió l'estratègia de defensa del referèndum acordat

Pablo Iglesias, aquest dissabte a Madrid
Pablo Iglesias, aquest dissabte a Madrid | Flickr Podem
13 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:50h
Després del 21-D, es va imposar la llei del silenci tant a Podem com entre els "comuns". Però tres setmanes després, el balanç de danys s'ha fet inevitable. Resulta paradoxal, però, que l'autocrítica més dura es faci precisament des de Podem i no des de la formació que lidera Xavier Domènech. "Ens hem equivocat", ha deixat anar Pablo Iglesias durant l'obertura del consell ciutadà estatal al Cercle de Belles Arts de Madrid. 

El secretari general de la formació lila ha fet un diagnòstic cru i sense pal·liatius quan ha admès que els resultats del 21-D de Catalunya en Comú-Podem van ser "dolents" i que les "coses s'haurien d'haver fet molt millor". L'afirmació ha impactat amb sorpresa entre la direcció dels "comuns", que desconeixien el to i el grau de crítica que faria Iglesias.

La línia Bescansa s'obre pas

Del seu discurs es desprèn l'epíleg del que probablement acabarà traduint-se en un canvi de discurs i que, per ara, comença a apropar-se a les tesis de la fundadora de Podem Carolina Bescansa. El líder de Podem ha posat en qüestió l'estratègia que ha seguit el partit fins ara en la defensa del referèndum acordat com a solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. 

Ha afirmat, en concret, que la seva aposta pel dret a decidir ha provocat que molts ciutadans hagin percebut que Podem només pensava en altres formacions polítiques –en referència als independentistes- i no pas en els "problemes que afecten a milers de compatriotes a Catalunya".

No "valen excuses"

Iglesias ha reconegut que la seva aposta pel "diàleg i la fraternitat" no s'ha acabat traduint en un bon resultat, un anàlisi que també fan des del partit que lidera Xavier Domènech, que reconeix la pèrdua de "centralitat" en els debats de transformació del país tant a nivell social com nacional. El líder de Podem també ha admès la incapacitat de la formació a l'hora d'aconseguir que els temes socials se situïn al bell mig de l'agenda del país malgrat els "nivells de desigualtat escandalosos".

Per molt que part dels mals resultats puguin atribuir-se a la polarització del context polític català, Iglesias ha subratllat que no "valen excuses" i que no poden culpar "els aparells polítics de poder" que maniobren en contra del canvi. "És lògic que ens colpegin. Ja sabíem a què veníem. Hem de guanyar el partit piti qui piti", ha sentenciat.