Isona Passola: «El cinema català ha tingut un any molt bo, interromput per la repressió política»

La desena edició dels Premis Gaudí celebrarà la seva gala el proper 28 de gener, en un any de "gran qualitat" de pel·lícules i amb una forta afectació per la situació viscuda els darrers mesos

Isona Passola
Isona Passola | Mariona Batllés
21 de gener del 2018
Actualitzat el 23 de gener a les 7:25h
Sembla que va ser ahir, quan El cant dels ocells, d'Albert Serra, s'imposava com a Millor pel·lícula en la primera edició dels Premis Gaudí. Però ja han passat deu anys, nou gales i dos directors de l'Acadèmia. En una primera etapa, Joel Joan va ser l'encarregat de dotar de musculatura, de contingut i d'impuls la nova Acadèmia, sent rellevat el 2013 per Isona Passola. Ara, els guardons estan consolidats en l'escenografia de la cultura catalana i arriben a la desena edició amb sensacions contradictòries. D'una banda, per la gran qualitat dels films de l'any; de l'altra, per la complexitat política que travessa el país.
 
"El moment polític és molt complex, amb una situació excepcional, sense conseller, amb una gala que tindrà absències notables, i amb un futur incert –explica Passola–. Però, malgrat tot, són deu anys i cal celebrar-ho. Deu anys de lluita perquè el cinema català s'apropi al seu públic". La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català vol subratllar, entre el rebombori de la convulsió política viscuda els darrers mesos, que el balanç de l'any ha estat "extraordinari". "Ha estat un any molt bo en termes de paritat, en termes de llengua i en recaptació".
 
Les xifres parlen per si mateixes, amb pel·lícules que han tingut una gran acollida pel que fa a espectadors, com Estiu 1993, Incerta glòria i Tadeo Jones, el film que ha recaptat més a tot l'Estat. "En total, la cinematografia catalana ha representat el 25% de la recaptació", destaca Passola. "Hem viscut un any molt bo que ha estat interromput per la repressió política. I no podem negar que el moment és molt difícil. Ara estem orfes, hem rebut molt fort amb la impugnació a la taxa a les operadores que ha fet el govern del PP. I era una taxa que l'haguessin hagut de copiar a Madrid, perquè ens nodria de diners! Ha estat una injustícia i una absurditat com una casa", rebla.
 

Isona Passola Foto: Mariona Batllés


Passola, en aquest sentit, no titubeja: "tenim la televisió molt tocada", afectada pel 155 i per la problemàtica de l'IVA. "I això provocarà que es talli l'aixeta de cara al futur". Per evitar una situació nociva per als interessos del sector, la presidenta ha demanat que la propera conselleria de cultura sigui "potent" i ajudi a resoldre el contrasentit existent en el fet que no es rodin pel·lícules en català, però sí que es pugui gaudir de bon teatre, bones lectures o bona música. "Els països d'Europa aposten pel cinema, perquè saben que sense un bon sector audiovisual el país no existeix".
 
Un gala per "capturar els somnis"
 
La gala de la X edició dels Gaudí comptarà amb David Verdaguer com a presentador. "A tot el món es fan gales. Per què? Perquè el cinema és el mirall on ens mirem i és allò que mostrem al món. I els governs saben que el cinema és molt important per la cultura, és una carta de presentació com a país", sosté Passola. "També tenen el sentit d'explicar molt bé què hi ha darrere de les pel·lícules, per defugir del simple 'm'agrada' o no 'm'agrada'. I també serveixen per fer visible una realitat: que les pel·lícules són molt més que els directors i els actors, que hi entren en joc la fotografia, el muntatge, el vestuari, o la complexitat de la producció".
 
L'edició 2018 servirà també per estrenar el premi del públic, un guardó que busca la màxima implicació dels espectadors en el cinema del país. "Hem creat aquest premi perquè la gent pugui mirar, i també jutjar, el cinema que es fa aquí. Ha de ser una eina perquè la gent es comuniqui amb el cinema", ha expressat. La gala, que serà dirigida per Lluís Danés, se celebrarà el proper 28 de gener a l’Auditori del Fòrum del CCIB i compta la inspiració d'una frase de Georges Méliès: "les pel·lícules tenen el poder de capturar els somnis''.

Arxivat a