Barcelona escala posicions i ja és la tretzena ciutat del món més innovadora

Gerardo Pisarello assegura en la presentació de l'Observatori Barcelona 2017 que la ciutat vol ser "un far en el sud d'Europa" | Miquel Valls (Cambra de Comerç): "Necessitem estabilitat i tenir un Govern aviat"

23 de gener de 2018, 13:07
Actualitzat: 20:17h

Les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc Foto: Adrià Costa


Barcelona incrementa la seva reputació com a ciutat innovadora del món, situant-se en el lloc cinquè d'Europa i tretzena del món, guanyant catorze posicions. Ha tancat el 2017 com la quinzena ciutat en perspectiva empresarial i en exportacions de cara al 2018. Puja fins a la vuitena posició entre les ciutats amb més reputació i continua estant en el llistat de 25 metròpolis líders en competitivitat. Així es recull en l'informe Observatori Barcelona 2017, que s'elabora entre l'Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç a partir de 32 indicadors.

L'estudi és una bona radiografia de l'estat de la ciutat i el seu pes en l'escenari global. Està estructurat en sis grans àmbit: pol d’activitat  econòmica, qualitat  de vida, sostenibilitat i cohesió social,  mercat laboral i formació, societat del coneixement, turisme i preus i costos. Aquest dimarts l'informa ha estat presentat pel primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i pel president de la Cambra, Miquel Valls. Tots dos han coincidit en un reclam: Barcelona necessita tenir un Govern aviat.

Dins del grup líder en captació d'inversió

La capital catalana continua generant confiança en el camp de la inversió internacional, mantenint-se entre les deu principals àrees urbanes en captació de projectes d'inversió. Segons ha explicat Àngels Santigosa, responsable de l'elaboració de l'informe, Barcelona manté el seu atractiu i se situa en el vuitè lloc en el període 2013-17: "És una ciutat de referència".

Es manté entre les quinze ciutats més segures, pujant fins al tercer lloc quant a seguretat digital. És una de les quinze del món pel que fa al desenvolupament sostenible i emprenedoria digital, superant ciutats com Munic, Berlín i Miami.

L'ocupació és l'indicador negatiu que assenyala l'Observatori. Barcelona pateix un 11,8% d'atur, que és un índex superior a la mitjana europea. En formació, en canvi, millora. Per cinquè any d'Europa, és l'única ciutat europea amb dues grans escoles de negocis (Esade i Iese) d'entre les deu millors d'Europa, segons el Financial Times. Destaca també pel percentatge de treballadors qualificats, amb estudis universitaris, per damunt de la Unió Europea (el 45,3% respecte al 35,5% de la UE).  
 

Miquel Valls, Gerardo Pisarello i Àngels Santigosa en la presentació de l'Observatori Barcelona. Foto: @presscambrabcn


Gerardo Pisarello: "Ser el gran cluster del sud d'Europa"

El primer tinent d'alcalde de Barcelona ha constata que "Barcelona porta molts anys liderant en projecció exterior i desenvolupament social i econòmic". "Tot el que ha passat en el terreny polític ha afectat la imatge de la ciutat, però el seu potencial enorme ens situa en una posició immillorable per rellançar-la". Pisarello ha destacat que Barcelona forma part del top ten de ciutats amb millor reputació, al nivell de metròpolis com Sidney i Nova York.

"Tenim un ecosistema propi que pot consolidar Barcelona com un far dins d'Europa", ha assenyalat Pisarello, per qui la ciutat ha de ser en la propera dècada una ciutat puntera com a centre d'emprenedoria tecnològica i científica: "Es pot convertir en el gran cluster del sud d'Europa i en bona manera ja ho és". El tinent d'alcalde ha dit que això es pot fer cooperant, més que competint, amb les altres grans ciutats. Pisarello ha subratllat que, alhora que la capital lidera com a motor econòmic, també té una marca com a espai de cohesió social, urbanisme amable i combat contra les desigualtats. Al final de la seva intervenció, Pisarello ha reclamat que aviat es formi un nou executiu a la Generalitat perquè "Barcelona necessita que hi hagi un Govern".

Valls: "Ja hem agafat el tren de la innovació"

Miquel Valls ha donat una visió positiva de l'estat de la ciutat, afirmant que "el 2017 ha estat un bon any en termes econòmics", reduint-se l'atur a la meitat en tres anys (del 24 al 12%) amb un creixement del 3% i "un 2018 que comencem amb perspectives positives. Som optimistes". "Barcelona continua sent el motor de l'economia catalana i de l'espanyola", ha assegurat, "i l'empresariat està amb la ciutat". Només cal, ha afegit, reforçar encara més la seva imatge, que poden haver quedat afectades pels atemptats de l'agost i les incerteses de la situació política.   

Miquel Vals: "Necessitem estabilitat i un Govern aviat"

Miquel Valls ha estat molt explícit quan li han preguntat pels factors que poden frenar les perspectives econòmiques: "L'únic entrebanc per a la millora econòmica és la incertesa política. És l'únic. Necessitem tenir un govern aviat que governi l'autonomia. Necessitem estabilitat, estabilitat i estabilitat. Portem mesos dient dient això".   

Valls ha subratllat el caràcter global de la ciutat, explicant que l'informe serà presentat en anglès en una setmana, ja que l'Observatori també està adreçat als emprenedors internacionals per donar-los a conèixer la realitat i les possibilitats que ofereix la capital catalana. Valls ha subratllat que "Barcelona ja ha agafat el tren de la innovació i la revolució tecnològica". El president de la Cambra també ha destacat que "l'àrea metropolitana ja s'ha consolidat com una plataforma logística de primeríssim nivell per abordar el mercat europeu".
 
Arxivat a