La Cambra adverteix que la incertesa frena l'economia i demana una «solució política»

L'informe de conjuntura de l'entitat assegura que el procés ha tingut un impacte limitat en l'economia però que la situació pot agreujar-se a mig termini

30 de gener de 2018, 11:34
Actualitzat: 12:06h

Miquel Valls, president de la Cambra, aquest dimarts. Foto: ACN


La Cambra de Comerç ha demanat aquest dimarts trobar "vies de solució política per resoldre un conflicte profund que té risc d'enquistar-se". A poques hores del ple d'investidura al Parlament, la Cambra ha volgut llençar un advertiment contra la inestabilitat. En paraules del seu president, Miquel Valls, "Catalunya necessita estabilitat, estabilitat i estabilitat". L'entitat ha presentat aquest dimarts la seva anàlisi de conjuntura del quart trimestre i les previsions sobre l'economia catalana, amb el focus posat sobre l'impacte de la situació política.  

Segons la Cambra, l'impacte del procés en l'economia "ha estat limitat i desigual per sectors". El PIB català ha crescut un 3,2% l'any 2017 i de cara a aquest any es preveu un increment del 2,7%. Això sempre donant per fet que el país recuperi la normalitat i es pugui constituir aviat un nou Govern.

A curt termini, el conflicte polític ha afectat especialment el turisme i, en menor mesura, la construcció i el comerç. Pel que fa al turisme, les pernoctacions han descendit a partir de l'octubre, que ha afectat especialment el turisme estranger (un 6% menys respecte a l'anterior trimestre). L'informe no inclou l'efecte que puguin tenir els trasllats de les seus de les empreses fora de Catalunya, que requeriria d'un estudi més aprofundit.

En el quart trimestre, el PIB de Catalunya ha crescut en un 0,5%, que és la previsió feta l'octubre passat. Una dada significativa tenint en compte la "tardor calenta" política.  Amb tot, és un creixement tres dècimes inferior al del trimestre anterior.

Riscos a mig termini

La Cambra, però, adverteix, que el panorama es pot complicar si no s'entra aviat en un període d'estabilitat. Les variables indicatives a mig termini, com són la confiança empresarial, la  creació d'empreses, els visats d'obra nova o la matriculació de vehicles industrials, mostren una desacceleració més clara a Catalunya que a la resta de l'Estat, el que podria dur a un afebliment de la inversió. Malgrat això, la Cambra ha destacat la solidesa i la resiliència de l'economia catalana.

La indústria mostra la seva solidesa

En contrast a l'afectació de la situació política sobre el procés, la indústria mostra la solidesa i manté el seu diferencial en els mesos anteriors i posteriors a l'1-O. L'Índex de Producció Industrial supera el 7% el setembre (a Espanya és del 3,5), baixa i s'equipara amb l'espanyol a l'octubre (més d'un 4%), però torna a créixer el novembre, pujant i acostant-se al 8% (a Espanya és d'un 4,7%). La bona salut de la producció industrial catalana s'explica pel bon ritme de les exportacions.   

Valls: "La incertesa no desapareix, es desplaça"

El president de la Cambra, Miquel Valls, s'ha referit al context polític dient que "vivim en la incertesa des de fa temps" i, referint-se al darrer esdeveniment, l'ajornament del ple del Parlament, que "la incertesa no desapareix, es desplaça". Valls ha volgut deixar clar que si la incertesa política continua, "caldrà revisar les expectatives a la baixa".
Valls ha insistit en el fet que l'economia global travessa per un bon moment, amb una economia nord-americana que presenta uns índexs molt positius, i que si la inestabilitat política persisteix, Catalunya no sabrà aprofitar les oportunitats que ofereix el context internacional.