La Moncloa també veta un reconeixement simbòlic de Puigdemont

Méndez de Vigo assegura que l'únic que ha de fer el cap de files de Junts per Catalunya és posar-se a disposició de la justícia | Demana a Torrent que proposi un candidat alternatiu sense "comptes pendent"

Íñigo Méndez de Vigo, portaveu del govern espanyol
Íñigo Méndez de Vigo, portaveu del govern espanyol | La Moncloa
02 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:27h
Ni presidència efectiva ni reconeixement simbòlic. Aquest és el posicionament que ha transmès el portaveu del govern espanyol Íñigo Méndez de Vigo, sobre el futur de Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya i aspirant a la reelecció com a màxim dirigent de la Generalitat. Davant la possibilitat que es faci una votació simbòlica sobre Puigdemont, Méndez de Vigo s'ha encarregat de tancar-li la porta: "L'únic reconeixement que ha de fer és que es posi a disposició de la justícia".

El portaveu del govern espanyol ha reclamat al president del Parlament, Roger Torrent, que obri una nova ronda de contactes per trobar un candidat alternatiu que no tingui "comptes pendents" amb la justícia espanyola. També ha demanat a Ciutadans -a qui es refereix per les seves sigles, Cs- que prengui la iniciativa i que es posi en contacte amb Catalunya en Comú Podem per desbloquejar la situació.

Fre a la investidura

"Si el govern espanyol no hagués seguit endavant amb el seu recurs al Tribunal Constitucional (TC), no hi hauria hagut mesures cautelars, i Carles Puigdemont hauria pogut ser investit de manera telemàtica". Amb aquestes paraules s'ha referit Méndez de Vigo, a l'ajornament de la investidura que va promoure dimarts el president del Parlament, Roger Torrent, davant de la manca de garanties i les dificultats plantejades, precisament, pel TC, que va resoldre negativament les al·legacions de JxCat.

El portaveu de l'executiu ha demanat "responsabilitat", i s'ha referit als missatges entre Puigdemont i el conseller de Salut, Toni Comín. "Contrasten a la declaració que va fer [el president] cridant a incomplir les resolucions del Constitucional. Això és molt eloqüent. Seria bo que tots hi reflexionéssim", ha apuntat Méndez de Vigo, que ha demanat a Torrent que proposi un candidat sense "comptes pendents" amb la justícia. "Els missatges entre Puigdemont i Comín denoten que això s'ha acabat", ha recalcat.

Segons Méndez de Vigo, una investidura telemàtica o per delegació hauria estat un "ridícul" en comparació a la resta de democràcies europees. "Puigdemont està en recerca i captura per delictes molt greus que comporten altes penes de presó. Ell ha vulnerat la llei", ha assenyalat el portaveu de l'executiu, que ha trobat curiós que el candidat de Junts per Catalunya hagi recorregut davant del TC.