Assemblea d'electes a Brussel·les: la fórmula per «investir» Puigdemont

Aquesta via permetria una votació del president per part de diputats i alcaldes independentistes per refermar la "legitimitat" i un debat sobre un candidat efectiu, encara per determinar, al Parlament | La fórmula en què treballen JxCat i ERC evitaria el xoc amb el TC i permetria aixecar el 155

Reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya
Reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya | Junts per Catalunya
05 de febrer de 2018, 13:05
Actualitzat: 20:08h
Moviments d'última hora per desencallar la investidura de Puigdemont. Una gran assemblea d'electes (diputats i alcaldes) a Brussel·les serviria per reconèixer simbòlicament la legitimitat del candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, mentre que al Parlament es faria el debat sobre un candidat que pogués governar de manera efectiva i executiva des de la Generalitat i sense traves per part del Tribunal Constitucional. Carles Puigdemont no seria, per tant, president "legal" i "efectiu" de la Generalitat però sí "legítim".

Es tracta de l'última proposta que s'ha posat damunt la taula en les negociacions de les últimes jornades a Brussel·les segons que ha pogut saber NacióDigital. Aquest diari ja va avançar que la setmana passada les dues formacions republicanes treballaven en aquesta direcció. És una sortida que permetria, d'una banda, ratificar-se en la legitimitat de Puigdemont i, de l'altra, evitar incórrer en responsabilitats penals. L'acte a Brussel·les tindria una gran significació, però és pretén que també un gran impacte internacional.

Reunió a Brussel·les

Els diputats de Junts per Catalunya s'han reunit aquest dilluns amb Puigdemont a Brussel·les per avaluar el nou escenari de negociacions amb ERC que es va obrir durant el cap de setmana. Els republicans, segons va explicar la setmana passada Marta Rovira, volen que la investidura sigui "efectiva" i que no comporti conseqüències penals per als membres de la mesa i els diputats que estan en llibertat provisional. Aquest dilluns ERC ha enviat un missatge optimista, tot i que sense avalar explícitament la via de l'assemblea d'electes, i Junts per Catalunya ha afirmat que la idea és restablir "la legitimitat" però ha evitat pressionar Roger Torrent, president del Parlament.

A la capital belga també s'hi han desplaçat Carles Riera i Vidal Aragonés, diputats de la CUP, per tal de conèixer de primera mà els plans del candidat a la presidència de la Generalitat. Els anticapitalistes van fer públic divendres un principi d'acord amb Junts per Catalunya i ERC sobre la investidura, però no es va signar perquè el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar el ple per manca de "garanties".

Plans B en l'horitzó

Les dificultats per situar de nou Puigdemont al capdavant de la Generalitat han fet aflorar dins de l'independentisme plans B per superar la situació. El primer nom que apareix a les travesses és el de Jordi Sànchez, número dos de Junts per Catalunya i expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Sànchez està empresonat a Soto del Real des del 16 d'octubre, de manera que també tindria problemes per governar.

Jordi Turull, conseller de la Presidència, és un altre dels noms que apareix en l'horitzó. En tot cas, però, s'està debatent una votació simbòlica del president a través d'una assemblea de càrrecs electes. Puigdemont no farà cap pas al costat fins que no tingui garantit que tindrà un reconeixement institucional.
 

Reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya