Xoc entre els lletrats del Parlament per l'informe sobre la investidura

El lletrat major i el secretari general discrepen sobre la necessitat de plantejar al president de Parlament una bateria de recomanacions perquè els temps comencin a córrer

El lletrat major i el secretari general, Antoni Bayona i Xavier Muro
El lletrat major i el secretari general, Antoni Bayona i Xavier Muro | ACN
07 de febrer de 2018, 11:59
Actualitzat: 20:01h
El bloqueig de la investidura ha acabat sent el detonant d'un xoc entre els lletrats del Parlament, que a hores d'ara no han lliurat encara l'informe que el president del Parlament, Roger Torrent, els va encarregar fa més d'una setmana, quan va ajornar el ple. Hi ha una qüestió que queda clara: el calendari està congelat i els temps, doncs, del compte enrere per fer una investidura abans de la convocatòria de noves eleccions no està comptant. Però els lletrats discrepen sobre si s'ha de recomanar a Torrent o no vies per descongelar la situació.

El lletrat major, Antoni Bayona, era inicialment el ponent de l'informe. Ell era justament el partidari de fer, expliquen fonts parlamentàries, una bateria de "recomanacions" al president del Parlament per agilitzar el calendari. N'havia plantejat tres, com ha avançat EFE: que iniciés una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris per trobar un candidat alternatiu a Puigdemont, comunicar al ple que no hi ha un altre candidat possible o bé esperat que el Tribunal Constitucional resolgui les al·legacions presentades pel Parlament sobre el recurs del govern espanyol per impedir la investidura de Puigdemont. 

Amb tot, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, no era partidari d'incloure aquestes "recomanacions" que anirien adreçades directament al president del Parlament. Fonts parlamentàries expliquen que podrien ser enteses com una mena de "pressió" sobre Torrent. El xoc ha arribat fins a tal punt, que Bayona va decidir desvincular-se de l'informe aquest dimarts al vespre i, finalment, no el signarà a no ser que es produeixi un acord en el darrer moment. La situació, però, és a hores d'ara tan delicada, que fonts parlamentàries asseguren que no es pot descartar un canvi de lletrat major en els pròxims dies.

L'informe, doncs, podria ser lliurat en les pròximes hores als membres de la mesa del Parlament però sense que sigui unànime i sense la bateria de recomanacions que volia incloure Bayona. 

No es dona per fallit el ple ajornat

En el que sí que coincideixen tots els lletrats és que el ple d'investidura que es va posposar la setmana passada no es pot donar per fallit i que, per tant, no estan corrent els terminis establerts per la llei en aquests moments per intentar de nou una investidura. Després d'analitzar el reglament del Parlament i l'article 4.6 de la llei catalana de Presidència, que estableix que "si transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura, cap candidat ha estat triat, la legislatura queda dissolta automàticament".

Defensen que no es pot considerar que el ple hagi estat fallit perquè no hi ha hagut votació i, per tant, cap acte jurídic ja que el ple ajornat no va arribar a celebrar-se. Això suposa que els dos mesos no s'han activat encara. Aquesta és una qüestió que van tenir clara des del principi. L'informe dels lletrats, però, no serà de caràcter vinculant.