Rivera mima Societat Civil Catalana en plena cursa amb Rajoy per abatre la immersió lingüística

El líder de Ciutadans exigeix al govern espanyol "que passi de les paraules als fets" en la introducció del castellà com a llengua vehicular a l'escola

16 de febrer del 2018
Actualitzat a les 23:21h

Inés Arrimadas i Albert Rivera, durant la reunió amb SCC Foto: Twitter @CiudadanosCs


Albert Rivera i Inés Arrimadas s'han reunit aquest divendres amb la direcció de Societat Civil Catalana (SCC), encapçalada per José Rosiñol, a la seu del partit taronja a Barcelona. La trobada és tot un gest de Rivera envers l'entitat espanyolista un dia després que aquesta fos rebuda a la Moncloa pel president espanyol, Mariano Rajoy. Ciutadans i el PP competeixen des del 21-D  per mostrar duresa amb Catalunya i ahir es va obrir un nou front en aquesta batalla: la cursa per abatre la immersió lingüística.

El líder de Ciutadans ha exigit al govern espanyol que "passi de les paraules als fets" en el tema lingüístic i que "la convivència es diu trilingüisme". Rivera ha assegurat que estaran "atents" a que això s'apliqui.  Ha dit que és fonamental que en el curs 2018-19 els estudiats ja puguin estudiar seguint el model trilingüe (català, castellà i anglès) que propugna Cs. També s'ha preguntat sobre la posició que adopti el PSOE: "Veurem si estan al costat dels separatistes".

"No permetrem que el castellà sigui discriminat"

Rivera ha acusat d'"immobilisme" en el tema de la llengua escolar els dos grans partits espanyols. Ha propugnat que "totes les llengües oficials de cada comunitat siguin vehiculars a l'escola". En un moment determinat, ha afirmat que el català no ha de deixar de ser vehicular, però per afegir: "No permetrem que el castellà sigui discriminat".

Sobre les dificultats tècniques que podria implicar un canvi del model escolar per al curs vinent, ha respost que en els detalls han de ser els experts els qui intervinguin, però que ells defensaran políticament el model trilingüe i que aquest és també el model defensat pel Tribunal Constitucional. Ha assegurat que les escoles d'elit ja segueixen el model de les tres llengües, "unes escoles on anaven els fills d'Artur Mas, per cert". 

Albert Rivera ha afirmat que amb l'aplicació de l'article 155 "semblava que s'anava a acabar el món i no ha passat res". El que sí que ha passat, ha afegit, és que Catalunya encara no té Govern per culpa dels responsables polítics del sobiranisme, als quals ha titllat de "cabina dels germans Marx".

Torrent, "culpable" del bloqueig polític

Rivera ha reconegut "la feina feta" per entitats com Societat Civil Catalana en defensa dels valors de la "concòrdia", tot assegurant que "no pot ser que les disputes entre independentistes bloquegin la política catalana". Ha afirmat que el bloqueig de la política catalana és culpa de Roger Torrent i, si no hi ha un desbloqueig, dimarts vinent  reclamaran dimarts vinent un ple extraordinari. "Catalunya està embolicada perquè els independentistes no es posen d'acord", ha dit Albert Rivera.

Ciutadans assistirà a la concentració convocada per SCC el 25 de febrer a Barcelona per demanar un Govern "per a tots els catalans". Una data que, curiosament, coincideix amb una concentració convocada per la plataforma Tabàrnia.
 
A l'acabar la trobada, el president de SCC, José Rosiñol, ha assegurat que els ha sobtat la polèmica generada per la possibilitat d'incloure una casella en les preinscripcions per estudiar en castellà: "Això és una cosa que està prevista a la llei catalana d'educació i es va tractar molt de passada en la reunió amb Rajoy".

Rosiñol ha explicat que la reunió amb Ciutadans forma part d'una ronda de contactes amb totes les forces polítiques del Congrés i que també han demanat una entrevista amb el president del Parlament, Roger Torrent, qui ja ha contestat positivament i només falta concretar la data.

L'executiu del PP està estudiant la possibilitat d'inserir una casella en la preinscripció escolar perquè els pares puguin elegir el castellà com a llengua vehicular. Aquesta amenaça ha generat una forta repulsa en el sector educatiu català i entre les forces sobiranistes. També els comuns, l'Ajuntament de Barcelona, a través de l'alcaldessa Ada Colau, i el PSC s'hi han pronunciat radicalment en contra. L'atac contra la immersió també ha posat més pressió sobre les forces independentistes en plenes negociacions per formar govern.

"Guerra" total amb el PP

La reunió d'avui s'inscriu en el context de pugna de Cs amb el Partit Popular. Rajoy es mou en una situació difícil. Si per una banda necessita el suport de Cs per enllestir els pressupostos de l'Estat i mantenir l'estabilitat política al Congrés, per l'altra ha engegat una ofensiva política sense concessions contra els de Rivera. PP i Cs competeixen de manera descarnada pel lideratge del centre dreta espanyol. En aquest xoc frontal, el PP ha utilitzat l'informe del Tribunal de Comptes sobre el finançament de Cs com a arma contra els taronja, arribant a recórrer al testimoni d'antics militants crítics de Ciutadans.