Gay de Montellà demana que Catalunya «torni a ser el millor aliat d'Espanya»

El president de Foment del Treball es mostra convençut que hi haurà "un govern d'esquerres"

20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:07h

Joaquim Gay de Montellà, avui a Nova Economia Fòrum. Foto: ACN


Mentre l'expresident de la Generalitat Artur Mas declarava davant l'Audiència Nacional acusat de rebel·lió i sedició, el president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha demanat que Catalunya torni a ser "el millor aliat d'Espanya". Ho ha dit davant del Nova Economia Fòrum, avui amb una nodrida representació dels agents econòmics i socials.

Gay de Montellà considera que Catalunya és el gran problema pendent de l'Estat: "Teníem dos grans problemes: el dèficit i la situació a Catalunya. S'ha resolt el del dèficit". Ha demanat la formació d'un govern el més aviat possible. "No podem continuar amb aquesta manera de governar", ha sentenciat el president de Foment. "Necessitem un govern que governi i un pacte entre les institucions per recuperar les empreses".

El president dels empresaris s'ha mostrat convençut que finalment "hi haurà un Govern d'esquerres", una afirmació que ha sobtat l'auditori. A la sortida, Gay de Montellà ha aclarit que es referia a una majoria de Junts x Catalunya i ERC, i que considerava que Junts x Catalunya "és d'esquerres".

"Catalanista no independentista"

En el torn del col·loqui, algú ha preguntat a Gay de Montellà què hauria de passar perquè Foment donés suport a la independència, cosa que ha preguntat alguns somriures. El president de Foment s'ha definit com a "catalanista no independentista" i ha dit que en el futur, quan Europa no sigui només dels estats sinó també de les regions, Catalunya podrà guanyar protagonisme polític. No ha volgut concretar si mantenen la posició en favor del pacte fiscal.   

Gay de Montellà ha demanat "que Catalunya recuperi les 3.300 empreses que ha perdut", definint Catalunya com el millor lloc per invertir de la Mediterrània. Ha dibuixat un panorama econòmic amb tendències positives, tot i el punt negre que és el nivell d'endeutament. Ha destacat les dades de creixement i la millora en ocupació, amb més de 500.000 llocs de treball creats a tot l'Estat en el darrer any (uns 90.000 a Catalunya).

El dirigent patronal no ha volgut parlar de la crisi soferta a Foment amb la suspensió de la Cecot. Preguntat sobre això, s'ha limitat a dir que "mai em pronuncio sobre entitats que no formen part de Foment".

El president de Foment ha parlat davant un auditori en què hi havia els secretaris generals d'UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, respectivament, el president del Port, Sixte Cambra, el de la Cambra, Miquel Valls i el de la Pimec, Josep González, entre d'altres. El delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, eren els dos responsables polítics més destacats.