La mesa del Parlament admet les esmenes de la CUP malgrat els advertiments dels lletrats

Ciutadans i PSC ja avisen que presentaran reconsideracions perquè consideren que les propostes dels anticapitalistes contravenen les resolucions del Constitucional

La mesa del Parlament, reunida aquest dimecres
La mesa del Parlament, reunida aquest dimecres | ACN
28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 20:03h

La mesa del Parlament, reunida aquest dimecres Foto: ACN


El d'aquest dijous no serà, de nou, un ple plàcid. Queda clar després de la reunió de la mesa del Parlament d'aquest migdia. Totes les esmenes presentades per la CUP, la més polèmica de la qual demana que la cambra catalana "es reafirmi i reiteri la declaració d'independència" del 27 d'octubre, han estat admeses a tràmit malgrat el pronunciament dels lletrats, que han advertit que poden contravenir les resolucions i sentències del Tribunal Constitucional.

Els actuals membres de la mesa de Junts per Catalunya i ERC, però, consideren que els advertiments els van rebre els seus antecessors i, per tant, ells no es consideren formalment avisats. Que les esmenes hagin estat sotmeses a consideració de la mesa no és un tràmit habitual. Amb tot, Ciutadans i el PSC ja han avançat que pensen presentar reconsideracions tant a les esmenes com a les transaccions -les propostes acordades amb la resta de partits que siguin sotmeses a votació-, un fet que pot dilatar el transcurs del ple.

Fonts dels grups independentistes asseguren que no entenen, d'entrada, que les transaccions hagin de passar per la mesa quan això o acostuma a passar mai. "La mesa no es pot convertir en un òrgan censor ni de control del Tribunal Constitucional", asseguren. Sobre el paper dels lletrats expliquen que  Fan notar, a més, que és possible que algunes de les esmenes ni tan sols arribin vives a la votació, amb la qual cosa fan notar que no té sentit demanar una reconsideració prèvia.

Reiteració de la independència

A les esmenes, la CUP demana que el Parlament també es reiteri en la proclamació de Catalunya com un estat independent, que Puigdemont va deixar en suspens abans de traslladar-se a Bèlgica. Així mateix, sol·liciten que es modifiqui el text que explicita que el Parlament disposa de la majoria per ratificar la confiança de Puigdemont com a president de la Generalitat, i proposen que la cambra el segueixi ratificant com a "candidat a la investidura" a la Presidència.

La CUP també exigeix que s'elimini el punt en què s'especifica que Puigdemont "segueix comptant amb la majoria parlamentària suficient, sorgida de les urnes i revalidada el 21 de desembre per poder-li ratificar tota la confiança com a president", i volen que concreti que és el "legítim candidat del Parlament" a presidir la Generalitat.