Crisi a l'ANC: les diferències estratègiques alteren la tria de la nova cúpula

El procés d'elecció del secretariat evidencia la pugna de projectes entre els aspirants a presidir l'entitat | Sectors de l'ANC denuncien que s'estan fent "llistes de bons i dolents" mentre que la junta electoral defensa que està seguint el reglament avalat pels socis

14 de març de 2018, 21:16
Actualitzat: 15 de març, 12:36h
La manifestació de l'ANC a Barcelona del passat diumenge
La manifestació de l'ANC a Barcelona del passat diumenge | Albert Alemany
Candidats exclosos, votació suspesa, acusacions de "purga" i de llistes "de bons i dolents" o avisos d'incompliment del reglament. El convuls procés d'elecció del nou secretariat de l'ANC ha sotmès l'entitat que ha exercit de locomotora de l'independentisme civil a una crisi interna en el moment més complex des de la seva creació. A l'empresonament de Jordi Sànchez i l'inici d'una legislatura marcada per la repressió i per una República no implementada se suma unes eleccions de la cúpula que s'han hagut de reiniciar arran de l'exclusió de 18 candidats, onze d'ells finalment readmesos després d'un allau de crítiques. 

Les tensions internes fa mesos que passaven factura al secretariat sortint. El fet que l'ANC hagi fet pronunciaments a favor de Junts per Catalunya en plena campanya electoral del 21-D o de la investidura de Carles Puigdemont fent crida a la desobediència ha fet aflorar incomoditats i diferències d'estratègies. Un malestar que es percep en les candidatures que ara competeixen pel liderar l'entitat i que ha acabat impregnant el procés de tria de la cúpula. El detonant ha estat l'exclusió d'Antonio Baños com a aspirant al secretariat, però el problema de fons ha estat el fet que la cúpula sortint hagi pres partit polític a favor d'una de les candidatures. 

El pols estratègic es manté entre dos dels principals aspirants a rellevar Jordi Sànchez: el cap de premsa de l'entitat, Adrià Alsina, que té el suport de la majoria del secretariat sortint, i el president del CIEMEN, David Minoves. El primer aposta per un apoderament de la ciutadania seguint la línia de l'1-O per implementar la República i el segon per una recuperació de la transversalitat per seguir musculant un independentisme que encara no ha superat la barrera del 50% dels vots a les eleccions, una línia similar a l'aprovada per Òmnium Cultural.

La intervenció d'Agustí Alcoberro

El propi vicepresident en funcions, Agustí Alcoberro, va advertir via Twitter que alguna cosa s'estava fent "molt malament" quan candidats com Baños queden exclosos per haver participat, com fa habitualment com a periodista, en tertúlies polítiques. No va ser l'únic que ho va denunciar. També altres socis de l'ANC i el propi Minoves van advertir de la "indefensió" dels exclosos perquè no havien tingut l'oportunitat de defensar-se a través d'unes al·legacions. Tot plegat, mentre Alsina defensava en l'acte de presentació dels candidats a Barcelona aquest dimarts que els exclosos ho van ser per motius especificats al reglament.

La situació es va fer tan insostenible, que la junta electoral de l'ANC, l'òrgan intern que arbitra els comicis, es va veure abocada a aturar la votació per donar l'oportunitat de presentar al·legacions. Finalment, ha acabat anul·lant els vots emesos dimarts, ha readmès fins a onze aspirants i ha hagut de reiniciar tot el procés. "Hem decidit demanar als socis que havien votat que ho tornin a fer perquè hi ha persones que seran readmeses i la llista canvia. Sabem que és un enuig però és el millor per a la transparència del procés", expliquen des de l'òrgan que regula les eleccions.

"En realitat es va a per ell perquè formava part de l'entorn de Liz Castro i era contrari a Jordi Sànchez", asseguren els defensors de Baños

De poc ha servit, però, que Antonio Baños hagi argumentat que ell és periodista i habitualment participa en tertúlies polítiques. Des de la junta electoral, que s'ha ratificat en deixar-lo fora del procés, recorden que ja van advertir a tots els aspirants que no podien fer campanya fora dels actes previstos ni participar en tertúlies ni entrevistes als mitjans. "A Baños això li dona una visibilitat que el posa en posició d'avantatge", asseguren.

Els defensors de l'exdiputat de la CUP, però, asseguren que s'estan vulnerant els seus "drets laborals" perquè Baños participa habitualment en tertúlies i perquè va dir explícitament que no es pronunciaria sobre el procediment de l'ANC per no incomplir el reglament. "En realitat es va a per ell perquè formava part de l'entorn de Liz Castro i era contrari a Jordi Sànchez", denuncia un dels seus defensors.

"Era qüestió d'abstenir-se una setmana a anar a tertúlies", insisteixen des de la junta electoral, que recorden que aquest reglament, per molt estricte que sigui, és el que van aprovar els socis de l'ANC. Davant del plantejament que es fa des d'un sector de l'entitat sobre el fet que el cap de premsa de l'ANC, Adrià Alsina, mantingui la seva feina i la seva retribució mentre aspira a ser president, argumenten que està de "vacances" del 10 al 17 de març i que "no està a la seu ni un sol minut".
 

Adrià Alsina, en una mobilització de l'ANC. Foto: ANC


La recomanació de vot d'un fundador de l'ANC

A tota la polèmica aparentment procedimental però que té de rerefons les diferències polítiques i estratègiques, s'hi afegeix la denúncia que han fet diversos socis, que haurien rebut un correu electrònic del cofundador de l'ANC Pere Pugès tot recomanant que es voti Adrià Alsina i membres afins a la seva candidatura perquè són de "confiança". Per contra, desaconsella votar a Minoves, Elisenda Paluzie i Pep Cruanyes, als qui acusa d'"intentar neutralitzar" la feina de l'ANC. "Es busca fer una purga, una llista de bons i de dolents. Els candidats no poden fer actes ni enviar missatges demanant el vot i hi ha qui està fent campanya a favor d'uns i en contra d'altres", diu un soci molest després d'haver rebut el correu electrònic de Pugès.   "Aquest correu no deixa de ser un mal endèmic de qualsevol organització. Està prohibit que els candidats facin campanya, però no els socis. Personalment em sembla molt malament el que fa Pugès, però el reglament és el que van votar els socis", asseguren des de la junta electoral, on admeten que de cara al futur el paper que han de tenir els socis durant el procés també haurà d'estar regulat. "Ningú entén que els campions de la democràcia, que són els independentistes, limitem el dret a votar i a ser votats", asseguren fonts properes a Minoves, candidatura directament afectada per les consignes de Pugès.

Alguns dels membres de la cúpula sortint que han viscut amb preocupació la deriva dels darrers mesos ho atribueixen tot plegat a la lectura "estricta" que està fent la junta electoral i a la necessitat de l'ANC de desmarcar-se dels partits. Amb tot, confien que "les aigües tornaran a lloc" i que l'entitat acabaran funcionant "en contingut i forma" malgrat que l'autocrítica, asseguren, és obligada.
Arxivat a