JxCat, ERC i la CUP reclamen un ple urgent per protegir els drets dels presos

Els independentistes volen que en la sessió es debati l'informe del Síndic de Greuges sobre les càrregues policials de l'1-O

La junta de portaveus, reunida aquest dilluns al Parlament
La junta de portaveus, reunida aquest dilluns al Parlament | ACN
26 de març del 2018
Actualitzat el 03 d'abril a les 7:08h
Després de l'empresonament dels líders independentistes i de la detenció de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, ERC i la CUP reclamen que se celebri un pla amb caràcter d'urgència aquesta mateixa setmana amb l'objectiu de reivindicar els drets de Puigdemont, Jordi Turull i Jordi Sànchez i la llibertat dels dirigents presos. La sessió encara no té data, però es preveu que la mesa del Parlament i la junta de portaveus es tornin a reunir aquest mateix dilluns per fixar-lo i determinar-ne l'ordre del dia.

Els grups independentistes han registrat dues propostes de resolució conjuntes. Una d'elles reclama la llibertat "immediata" de tots els dirigents independentistes presos i destaca que cal "garantir" els drets polítics de Puigdemont i de Jordi Turull, així com de la resta d'electes, mentre estiguin empresonats. La proposta també constata que hi ha una majoria per investit Puigdemont, cosa que no vol dir que hi hagi unitat d'acció per impulsar una eventual investidura a distància.

La segona proposta fa referència a Jordi Sànchez, que va ser candidat a la presidència de la Generalitat però que va renunciar a la investidura perquè el Suprem no el va deixar en llibertat. El número dos de JxCat va presentar un recurs al comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, que el va admetre a tràmit i que va instar l'Estat a prendre les mesures necessàries per garantir-li els drets polítics. La defensa de Sànchez va anunciar davant del Suprem que l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) tenia intenció de deixar l'escó al llarg de les properes setmanes.

L'informe del Síndic de Greuges

Els grups independentistes volen que en aquest ple també es porti a debat l'informe del Síndic de Greuges sobre les càrregues policials de l'1 d'octubre, un punt que havia de formar part, inicialment, del ple ordinari que se celebrarà el pròxim 5 d'abril.