Clara Ponsatí s'entrega a la justícia escocesa

L'advocat de la consellera a l'exili assegura que és víctima d'una persecució política i confia que sortirà en llibertat

Clara Ponsatí, abans d'entregar-se
Clara Ponsatí, abans d'entregar-se | Reuters/ACN
28 de març del 2018
Actualitzat a les 15:00h
La consellera d'Ensenyament a l'exili, Clara Ponsatí, ja s'ha entregat a la policia d'Escòcia, a l'espera de testificar, a les 15.30 hores -hora catalana- davant del jutge d'Edimburg, que haurà de decidir si li permet sortir en llibertat mentre dura el procés d'extradició o la posa en presó preventiva. 
 
Durant aquesta declaració, Ponsatí argumentarà que ha de ser posada en llibertat mentre dura el procés judicial sobre l'euroordre. Clara Ponsatí fa front a càrrecs per rebel·lió violenta i malversació de fons públics en relació a l'organització del referèndum, uns càrrecs que Ponsatí rebutja, segons ha assegurat el seu advocat internacional, Aamer Anwar, també rector de la Universitat de Glasgow, qui defensa que la membre de l'executiu català és víctima d'una persecució política.

Aquest dimecres al matí ha comparegut la consellera amb el seu advocat davant de la comissaria de la policia escocesa, on ha fet una breu atenció a la premsa on ha deixat clar que Ponsatí no eludeix la justícia. En aquesta, Anwar ha afirmat que confia que la justícia britànica aclareixi els fets en els propers dies, i que això comporti la seva posada en llibertat. L'advocat també ha lamentat que l'Estat espanyol no garanteixi els drets humans i democràtics. 

Tràmit amb la justícia internacional

La compareixença davant del jutge és el mateix tràmit que ja van fer els consellers exiliats a Brussel·les. En aquella ocasió el jutge va decretar llibertat amb mesures cautelars. Ara, l'escenari és diferent, ja que Ponsatí està processada per rebel·lió violenta i malversació de fons públics en relació a l'organització del referèndum per part del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Ponsatí va deixar Brussel·les fa unes setmanes i va tornar a la universitat de Saint Andrews, on és catedràtica i on exercia abans que Carles Puigdemont la truqués per formar part del Govern que havia de materialitzar el referèndum.

Per altra banda, aquest dimecres Ponsatí ha anunciat, a través d'un comunicat, que vol que el seu cas "serveixi per endegar una gran campanya de denúncia de les violacions dels drets humans perpetrades per les autoritats espanyoles i per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans". Per això, ha iniciat una campanya de recollida de fons per finançar al seva defensa, a través d'una campanya de micromecenatge. En total, la campanya demanava 40.000 lliures esterlines, uns 45.000 euros.