Artadi s'obre pas com a candidata

La portaveu adjunta de Junts per Catalunya, que des de la campanya apareixia en les travesses per substituir Puigdemont, rep l'aval públic de Jordi Sànchez | ERC no posarà problemes si la plataforma del president, que es reuneix dissabte a Berlín, la proposa per a la investidura efectiva .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 64px; line-height: 66px; }

Elsa Artadi, durant un ple del Parlament
Elsa Artadi, durant un ple del Parlament | Adrià Costa
02 de maig de 2018, 13:00
Actualitzat: 16:19h
La investidura s'acosta al desenllaç. El nom que agafa més força per desencallar el bloqueig existent des del 21 de desembre és el d'Elsa Artadi, portaveu parlamentària de Junts per Catalunya (JxCat) i que des de la campanya electoral apareix en totes les travesses per succeir Carles Puigdemont al capdavant de l'engranatge de la Generalitat. La prova més palpable del consens creixent que genera Artadi és l'aval que ha rebut de Jordi Sànchez, número dos de JxCat i candidat fallit a la investidura, a través d'una entrevista per escrit publicada a l'ACN. Quan queden vint dies per arribar al 22 de maig, data límit per evitar noves eleccions, tots els actors coincideixen en assenyalar que es tracta d'una setmana decisiva per trobar el desllorigador.

"Si la proposta és Artadi, per nosaltres no hi haurà cap problema", ha recalcat Pere Aragonès, home fort d'ERC, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Aragonès, un dels encarregats de negociar amb JxCat el disseny del Govern -del qual es perfila com a vicepresident econòmic-, ha defensat que la setmana vinent ja hi podria haver una investidura al Parlament. El calendari, per tal que fos així, hauria d'anar de la següent manera: proposta formal de nou candidat -Artadi- en la reunió dels diputats de Puigdemont a Berlín prevista per aquest dissabte, ronda de contactes exprés de Roger Torrent i nova data per escollir president de la Generalitat.

L'entorn de Puigdemont basteix el relat segons el qual el proper president de la Generalitat i el futur Govern seran de caràcter provisional

El relat que va transcendint aquests dies sobre els plans del president a l'exili es basa en la posada en marxa d'un Govern "provisional" que s'encarregui d'aixecar l'article 155 -porta sis mesos de vigència- i recuperi una certa normalitat institucional malgrat l'existència de presos polítics i d'exiliats. Formalment, JxCat insisteix que no renuncia a la investidura de Puigdemont al llarg de la legislatura, i és per això que està prevista l'aprovació de la reforma de la llei de la Presidència que permet la investidura a distància. En teoria ha de rebre l'aval del ple del Parlament aquest divendres, però es dona per descomptat que l'Estat la recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) i que no es podrà fer servir. A banda, el mateix TC ha suspès la candidatura de Puigdemont.

Aquests embats legals -als quals se suma el revés del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) a la reforma impulsada per JxCat- són els que han fet pràcticament inviable la investidura de Puigdemont, reclamada per sectors de la candidatura i també per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) des que el president a l'exili va ser posat en llibertat a Alemanya. Malgrat això, les dues formacions majoritàries de l'independentisme a la cambra catalana -JxCat i ERC- aposten per no desobeir el TC, i això és el que els empeny a buscar un candidat alternatiu abans del 22 de maig.

Tensions internes

La recerca d'una alternativa ha portat al límit les costures dins la candidatura de Puigdemont, formada per independents i dirigents del PDECat. La formació nacionalista, en la qual milita el president a l'exili, va pactar amb ell disposar dels drets electorals i econòmics de la llista -aquesta segona qüestió encara cueja- i també va establir es bases per procedir a l'hora de trobar substituts en cas que no pogués tornar de l'exili. Les tensions es van fer evidents aquest dissabte, quan la portaveu del PDECat, Maria Senserrich, va recordar en una entrevista a l'ACN que qualsevol alternativa havia de tenir l'aval del partit. Això va originar un torrent de reaccions a les xarxes socials.

Artadi és un dels noms que, al llarg dels últims mesos, la cúpula del PDECat liderada per Marta Pascal veia amb més mals ulls com a candidata

Artadi és un dels noms que, al llarg dels últims mesos, la cúpula del PDECat havia vist amb mals ulls. Segons fonts consultades per NacióDigital, en reunions de l'executiva -liderada per Marta Pascal- s'havia avaluat la idoneïtat de la candidatura de la directora de campanya de Puigdemont.

En essència, segons un dirigent coneixedor de la situació, el partit "no decideix res", en la mesura que tot està en mans del president a l'exili. "Hem d'esperar què diu el president", afegeixen altres fonts de la formació per descriure la iniciativa de Puigdemont. Els presos de JxCat -Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn-, tot i que li fan costat en les decisions que prengui, li han fet saber per carta que volen Govern.

I aquest Govern, en teoria, hauria d'estar constituït abans que es compleixi el termini del 22 de maig. El disseny està molt encarrilat amb ERC, per bé que la tria d'Artadi -a qui se situava a Presidència o bé a Empresa i Coneixement- obligaria a moure peces. Si no hi ha novetats d'última hora, l'executiu tindrà tretze conselleries i els republicans lideraran la majoria del pressupost social des de les carteres de Salut i Ensenyament, com ja havia avançat NacióDigital.