La vaga als CAP apuja el to contra Salut

El seguiment de a jornada de vaga a l'atenció primària pública ha estat del 76% segons Metges de Catalunya i del 44,23% segons el departament de Treball

Els metges de vaga han tallat la Diagonal durant uns minuts
Els metges de vaga han tallat la Diagonal durant uns minuts | AM
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:40h
Centenars de metges s'han concentrat aquest matí davant del Departament de Salut en la segona jornada de vaga a l'atenció primària. La segona reunió entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i el sindicat Metges de Catalunya ha acabat aquest dimarts cap a la 1 de la matinada sense acords en les principals demandes i, per tant, el sindicat manté la vaga, prevista fins divendres. 

Entre crides i consignes, els professionals en vaga han fet una construcció on s'ha pogut llegir "dignitat i respecte". Els metges reclamen, entre d'altres, que el nombre de visites diàries sigui de 28 i el temps de visita sigui de 12 minuts per pacient. 
 Durant l'atenció als mitjans, Òscar Pablos, secretari del sector de primària de Metges de Catalunya, ha avisat que "no es quedaran de braços plegats" si la setmana acaba sense acord. Així mateix, ha assegurat que el sindicat no té constància de la reunió anunciada per l'ICS per aquest dimarts a les tres de la tarda.
 
Xavier Lleonart, president del sector d'hospitals concertats de Metges de Catalunya, ha insistit que hi haurà més mobilitzacions a la primària concertada després d'aquesta setmana. Ha lamentat "no tenir interlocutors" i, en referència a les patronals del sector, ha criticat que han signat el segon conveni laboral preocupant-se només de qüestions econòmiques. En aquest sentit, ha acusat Salut de fer servir les patronals de "tallafocs" per poder-les responsabilitzar "quan les coses van malament".

"Per què no sortiu? Som els vostres metges"

Davant del Departament, els metges han demanat la dimissió de Laura Pelay, secretària general de Salut i màxima responsable a nivell intern mentre la consellera Alba Vergés està de baixa per maternitat. Just davant de les portes de la conselleria, els professionals en vaga han fet càntics demanant explicacions al Govern: "Per què no sortiu? Som els vostres metges!", han cridat.  Els metges s'han estat uns minuts davant la porta del Departament fins que el secretari general de Metges de Catalunya, ha demanat als vaguistes que no entressin per la força al Departament. En aquest sentit, ha assegurat que la conselleria ha ofert al sindicat que una delegació accedís a l'edifici però només "per fer-se la foto", perquè no els ha ofert parlar amb ningú present a la taula de negociació.

Finalment, els metges no han entrat a la conselleria i han tallat la Travessera de les Corts, una acció que no estava prevista. Més tard, s'han dirigit fins a la Diagonal, han tallat la via durant uns minuts i han desconvocat la mobilització.  El sindicat Metges de Catalunya ha xifrat el seguiment del segon dia de vaga en un 76% a l'atenció primària pública i en un 69% a la sanitat concertada. L'efecte de la convocatòria, doncs, seria lleugerament inferior al d'aquest dilluns. Segons el sindicat, en la primera jornada de vaga el seguiment va ser del 77% a la primària i del 75% a la concertada. Per la seva banda, l'Institut Català de la Salut encara no ha ofert dades de seguiment aquest dimarts.

Segons el departament de Treball el seguiment a l'atenció primària pública ha estat del 44,23%, mentre que no ha ofert dades sobre el seguiment a la sanitat concertada.

Nova reunió de mediació

Aquest dimarts a la tarda l'ICS i Metges de Catalunya celebraran una nova reunió de mediació que començarà a les set de la tarda a les dependències del departament de Treball al carrer Sepúlveda. Les dues parts tornaran a asseure's, doncs, després que les negociacions d'aquest dilluns acabessin sense acord després de set hores de reunió.