La CUP i Graupera pugnen per «l'independentista enfadat»

Tot i tenir programes socioeconòmics contraposats, les dues candidatures lluiten per atreure el vot dels electors sobiranistes descontents amb la gestió del procés que han pilotat JxCat i ERC

Anna Saliente i Jordi Graupera, en disputa pel vot de l'independentisme enfadat.
Anna Saliente i Jordi Graupera, en disputa pel vot de l'independentisme enfadat. | ND
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:20h

Arriba la recta final de la campanya i totes les forces polítiques premen l'accelerador per convèncer els votants indecisos i guanyar la partida. A Barcelona, l'independentisme es presenta dividit entre quatre opcions. Segons les enquestes, mentre ERC lluita per fer-se amb l'alcaldia davant d'Ada Colau i JxCat pugna per tenir pes, la CUP Capgirem Barcelona i Barcelona és Capital mouen fitxa, des de l'altre costat del tauler, per atreure fins a la seva papereta els independentistes enfadats. Un suport que pot ser clau perquè les dues forces arribin diumenge que ve al 5% dels vots i, per tant, mantenir-se i entrar al consistori. 

Curiosament, tot i que els programes socioeconòmics de la CUP -anticapitalista- i la candidatura encapçalada per Jordi Graupera -liberal- són als antípodes, totes dues formacions lluiten entre elles per convèncer també aquest perfil concret d'elector: el votant que està decebut amb la gestió que, del procés, han fet els dos partits que han tingut més responsabilitats. I que n'han pagat més conseqüències en forma de presó i exili. 

De vegades, els extrems es toquen i, paradoxalment, els missatges de la CUP i Barcelona és Capital coincideixen a l'hora d'atacar i criticar ERC i JxCat durant la campanya de les eleccions municipals. Així, els cupaires alerten -per activa i per passiva- de "les renúncies de l'independentisme institucional" i Graupera denuncia -un dia sí i un dia també- "la rendició" de la classe política catalana. Les crítiques als dos socis de govern a la Generalitat són constants i es llancen en paral·lel.

La CUP es reivindica com a garantia per evitar "un nou pacte autonomista"

La CUP Capgirem Barcelona posa en el centre del seu programa polític la desobediència i la ruptura amb l'estat espanyol. I, de fet, dijous passat, la seva alcaldable Anna Saliente afirmava a NacióDigital que "hi ha un intent de segrest del procés per part de l'independentisme institucional". En aquest sentit, la cap de llista assegurava que les candidatures d'unitat popular són la garantia per evitar "el perill d'un pacte autonomista" de JxCat i ERC que "desfaci des de dalt el que s'ha aconseguit des de baix".
 
Però qui porta, sobretot, el pes de crítiques als partits del Govern és Natàlia Sànchez: "El Govern de Quim Torra i Pere Aragonès no ha impulsat cap política sobirana en el camí de l'exercici del dret a l'autodeterminació", afirmava la diputada que aquest diumenge a l'acte central de campanya de la CUP al barri del Poble-sec. I va acusar el Govern de no ser "una eina útil" per garantir els drets polítics i civils del país, qualificant l'actual legislatura al Parlament de "perduda".

Jordi Graupera, per part seva, també intenta atreure el votant independentista decebut amb una promesa ferma: "No farem alcalde a ningú que no cregui en el dret a l'autodeterminació de Catalunya i no estigui disposat a defensar-lo". El candidat, a més, ha basat bona part de la seva campanya a posar en entredit les figures d'Ernest Maragall, de qui ha dit que "la seva trajectòria es basa en el pacte constant amb les elits espanyolistes", i d'Elsa Artadi, a qui ha acusat de preparar la suspensió de la DUI ja abans de l'1-O.
 


La por del vot útil

La CUP Capgirem Barcelona defensa els tres regidors que la formació va aconseguir a les municipals del 2015, quan els anticapitalistes van irrompre amb força al consistori. Públicament, els cupaires es mostren confiats i asseguren que el 26-M repetiran i, fins i tot, ampliaran aquests bons resultats. "Estem segurs que hem de créixer", assegurava Anna Saliente principis de la campanya.

Aquest és el missatge que l'esquerra independentista manté i repeteix. En part, perquè està convençuda que la candidatura que encapçala Saliente està fent una molt bona campanya  i, també, perquè considera que el programa de la CUP -"Necessari per garantir la transformació social", indiquen- està arribant als electors i, per tant, els permetrà ser decisius i condicionar les polítiques a banda i banda de la Plaça de Sant Jaume després dels comicis.

Tot i així, internament, la CUP reconeix que hi ha una frontera de vot entre ells i la candidatura de Jordi Graupera per arrossegar una part de l'independentisme descontent i no amaga que els preocupa que algunes de les enquestes -que els situen fora de l'Ajuntament- acabi condicionant el vot i que aquesta part de l'electorat enfadat, finalment, opti pel vot útil.

Aquesta preocupació, sens dubte, també s'estén a Barcelona és Capital que lluita, en el seu cas, per entrar al consistori. Sense representació actualment, la candidatura de Graupera ha basat bona part de la campanya en les xarxes socials per fer-se un lloc entre l'electorat independentista. I és que allò que realment espanta les dues candidatures és la pèrdua de representació per sota del llindar mínim del 5%. És en aquest camp de batalla que CUP i Barcelona és Capital lluiten -pel vot de l'independentisme descontent- que els permeti ser-hi i, en el cas dels anticapitalistes, lluitar per revalidar els resultats. 

Arxivat a