Junqueras denuncia Sassoli davant la justícia europea per la pèrdua de l'acta de diputat

En el recurs, la defensa del líder d'ERC argumenta que el president de l'Eurocambra no té les competències necessàries per ordenar la retirada de l'escó

Oriol Junqueras, a la comissió del 155 del Parlament
Oriol Junqueras, a la comissió del 155 del Parlament | Adrià Costa
20 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:31h
La defensa d'Oriol Junqueras ha interposat una demanda contar David Sassoli, president del Parlament Europeu, davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), per la pèrdua de condició de diputat comunitari.

El recurs arriba després que Sassoli, després que el Tribunal Suprem avalés la suspensió com a eurodiputat ordenada per la Junta Electoral Central (JEC) del 3 de gener, decidís deixar-lo de considerar membre de la cambra comunitària. El recurs es basa en què Sassoli no té les competències necessàries per desposseir Junqueras de l'acta, obtinguda a les eleccions del mes de maig però que no es va concretar fins la sentència sobre la immunitat.

El líder d'ERC, de fet, només va ser considerat eurodiputat entre el 19 de desembre -dia en què la justícia europea li reconeix la immunitat- fins al 10 de gener, que és quan l'Eurocambra deixa de considerar-lo membre de ple dret.

Tècnicament, de fet, Sassoli va considerar que el seu periple com a electe va acabar el 3 de gener, que és el dia en què el Suprem avala la decisió de la JEC sobre la inhabilitació de Junqueras. El líder d'ERC és a la presó des del 2 de novembre del 2017 i ara està condemnat per sedició.

"La composició del Parlament Europeu ha estat alterada", assenyala el recurs presentat per Andreu Van den Eynde. "La decisió de Sassoli es va prendre sense que la qüestió fos remesa al comitè competent, que és el comitè d'Afers Legals.

La petició de protecció de la immunitat recordava de forma expressa que l'article 9.8 del reglament de procediment de Parlament Europeu estableix clarament que és l'únic comitè competent per declarar la inadmissibilitat d'una petició", assenyala el document.
 

Demanda de Junqueras contra Sassoli by naciodigital on Scribd