Ningú al volant

Es trepitja un terreny desconegut i s'estén la sensació (molt fonamentada) que s'improvisa. Aquí i allà. Avui també són notícia l'alcaldia de Badalona a l'aire, el debat de l'estat d'alarma, les crítiques empresarials a Torra, Felip de Borbó a Balaguer i Cervera i Jordi Cuixart

22 d'abril de 2020, 06:00
Actualitzat: 6:40h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

El desconfinament està en marxa i, per ara, si una paraula el defineix és incertesa. Incertesa perquè mai fins ara ens hem enfrontat a aquesta situació. Es trepitja un terreny desconegut i s'estén la sensació (molt fonamentada) que s'improvisa. A Madrid, i també en Barcelona. No en tot, però si en aspectes que són rellevants i que afecten les nostres rutines.

Al matí es diu que els nens només podran sortir amb els pares a comprar i al vespre, després de les pressions de Podem i d'ERC, el govern espanyol rectifica i diu que diumenge ja podran sortir a fer passejades curtes amb els pares. I el Govern parla el cap de setmana d'un carnet d'immunitat i, un cop llençat el globus sonda i vist que la comunitat científica i part de l'executiu hi posen pegues, acaba sense ser una de les propostes de l'informe d'Oriol Mitjà, que diu que tot plegat és culpa dels mitjans. A matar el missatger tothom s'hi apunta ràpidament.

En tot cas, la rectificació del govern espanyol és necessària. Fins ara els ciutadans s'han comportat, per norma general, amb civisme i, si es pot sortir per anar a treballar, té lògica també que els nens -a les ciutats porten setmanes tancats en pisos- puguin sortir i que els toqui l'aire. Ara cal concretar com i, si cal, habilitar espais i normes perquè el perill que perdem el que hem guanyat hi és.

La Generalitat va presentar aquest cap de setmana un pla però, com tot el que li han presentat les autonomies, va ser desatès per Pedro Sánchez. Avui el president espanyol veurà com el Congrés aprova la tercera pròrroga de l'estat d'alarma. ERC s'abstindrà i JxCat i la CUP votaran que no, però per la portaveu del Govern, Meritxell Budó, no és greu que les dues forces que l'integrin votin diferent. I tal dia farà un any...

A l'administració li queden fronts per resoldre a Catalunya. Dos casos que avui posem damunt la taula: els expedients de regulació temporal d'ocupació, que estan donant lloc a alguns fraus que la Inspecció de Treball hauria de vigilar molt de prop, i les residències. Les més petites o precàries no tenen mitjans per atendre les urgències sanitàries: 1.500 avis estan en risc de desatenció als mateixos centres.    

I avui estarem també molt pendents del que passi a Badalona després que ahir a la nit la policia detingués, saltant-se el confinament i begut, l'alcalde socialista de la ciutat, Álex Pastor, que fins i tot hauria agredit un agent. Els telèfons trauran fum, també fora de la ciutat. El PSC el va expulsar de forma fulminant per la seva actitud incívica i li demana que deixi de presidir el consistori. Els dos exalcaldes, Dolors Sabater, de la coalició liderada per la CUP i ERC, i Xavier García Albiol, ja van oferir-se ahir a la nit per tornar. Tot a l'aire i màxima pressió al PSC.
 

Avui no et perdis

»El govern espanyol rectifica i permetrà que els nens surtin a passejar a partir de diumenge; per Sara González i Bernat Surroca.

»Entrevista a Antonio Moreno, cap de pneumologia pediàtrica Vall d'Hebron: «Els nens s'adapten millor al confinament que molts adults»; per Pep Martí.

»De l'«economia de guerra» a l'assimilació: com han canviat els hàbits de consum amb el confinament; per Marc Solé.

»Fil directe: «El virus del control»; per Pep Martí.

» Més de 1.500 avis viuen en residències que no poden tractar de manera òptima un brot de Covid-19; per Andreu Merino.

»Anàlisi: Viure el risc; per Marta Rovira Martínez, sociòloga.

»
Opinió: «El cul «progre» espanyol»; per Francesc Canosa.

»
Afectats per ERTO però amb les mateixes hores de feina: alerta de frau a la Seguretat Social; per Andreu Merino.

»Ester Capella, sobre els presos polítics: «Els governs democràtics no posen ni treuen gent de la presó»; per Bernat Surroca.

»
Cinc idees originals per fer una rosa de Sant Jordi a mà.

» 10 propostes literàries de Sant Jordi per als més petits de la casa; per Clara Virgili i Lluís Girona.

»«Un Sant Jordi Diferent», la cançó d'una vintena d'artistes catalans amb l'esperit del «Tot anirà bé».

I també bones notícies...

» VINCLE L'emocionant primera trobada entre un nadó prematur i els seus pares confinats.

» RECUPERATS Can Ruti dona d'alta el seu pacient número 1.000 de coronavirus.

» DIADA La iniciativa Llibreries Obertes ja ha venut més de 20.000 llibres per Sant Jordi.
 

 El passadís

Quim Torra és un president que connecta força bé amb les classes mitjanes independentistes. No tant amb els empresaris. Diumenge va dir en roda de premsa que la crisi que vindrà l'ha de pagar l'Estat, "i no els treballadors i els autònoms". Alguns empresaris estan mosca perquè es temen més pressió fiscal, una via que tradicionalment no havia abonat l'espai convergent. Un dels que va criticar Torra va ser, a través d'un comentari a LinkedIn, Oscar Pierre, president i CEO d'Aggity. "No comptem per vostè? Així anem! Quina pena tot!!", s'exclamava.

Pierre és gendre del fundador de Miquel Alimentació de Figueres, un grup que tradicionalment havia ajudat CiU a la ciutat i que el 2015 va passar a mans xineses. El fill de Pierre també es diu Oscar i és el CEO i fundador de Glovo. Ell segur que no vol assumir el cost de la crisi perquè els darrers dies ha baixat significativament el que paga als seus riders, que no treballen en condicions gaire saludables. El comentari de Pierre pare crític amb Torra va rebre el suport de diversos directius a la xarxa, entre ells un like valuós: el de l'exlíder d'Unió Josep A. Duran i Lleida, que ara treballa per la CEOE i pel bufet Colls, fundat pel seu sogre.

Vist i llegit

Són dies de molta intensitat informativa, de molta demanda de notícies però també de molt soroll. Les administracions i els polítics hi veuen una oportunitat per ser també protagonistes. Sortir no sempre és bo, cal tenir alguna cosa a comunicar (si pot ser concreta i entenedora) i explicar-la bé, amb bons portaveus. Sobre això va l'eBooK col·laboratiu Comunicació política en temps de coronavirus, de la càtedra Ideograma-UPF de Comunicació Política i Democràcia.

L'han coordinat Antoni Gutiérrez-Rubí i Carles Pont i recull els articles de més d'una vintena d'experts de primer nivell que analitzen com els governs i les institucions de tot el món han comunicat aquests dies en els diversos formats. Alguns d'ells han estat darrere d'alguns dels missatges que hem rebut. És un llibre que, aprofitant Sant Jordi, es podria fer arribar a alguns responsables polítics i als seus caps de comunicació. Podeu llegir-lo aquí.

 L'efemèride

Tal dia com avui de fa 30 anys, el rei Felip VI es donava un autèntic bany de masses a Catalunya, amb les institucions catalanes i personalitats més representatives als peus de l'aleshores hereu del tron espanyol. Aquell 22 d'abril de 1990 Felip de Borbó, aleshores príncep d'Astúries, prenia possessió formal dels títols de senyor de Balaguer i comte de Cervera visitant les dues localitats ponentines acompanyat per Jordi Pujol i altres autoritats. Només unes desenes d'independentistes, que segons les ensucrades cròniques de La Vanguardia no eren del municipi, el van xiular.

A la tarda, Felip VI va visitar Antoni Tàpies, el CAR de Sant Cugat i oferir una recepció a Pedralbes. "No heu de renunciar a la nacionalitat catalana, sinó que hem d'enfortir-la", va dir a la capital de la Segarra, on va visitar la universitat concedida pel primer Borbó regnant, Felip V. Trenta anys després tot allò seria irrepetible. Pel públic, per les seves paraules i per les autoritats. De fet, els plens de les dues ciutats li han demanat que renunciï a ser senyor de Balaguer i comte de Cervera. Podeu recuperar aquí l'ampli desplegament que La Vanguardia va dedicar a la seva visita.          

 L'aniversari

El 22 d'abril de 1975, avui fa 45 anys, va néixer a Santa Perpètua de la Mogoda, al Vallès Occidental, l'empresari i activista Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural que des del 16 d'octubre és pres polític condemnat per sedició. Actualment, compleix condemna a Lledoners encara que pot sortir de la presó entre setmana per atendre l'activitat diària de la seva empresa. Cuixart, de perfil progressista, és soci de diverses entitats de l'economia social i independentistes i a finals del 2015 es va convertir en el desè president d'Òmnium Cultural, càrrec que fa poc va renovar. Aquesta és l'última entrevista que li vam fer a la presó, quan s'estava a l'espera de la sentència del Suprem, on hi va desenvolupar els seus al·legats a favor de la desobediència pacífica. Aquí podeu recuperar la seva intervenció final al judici a l'alt tribunal espanyol amb l'icònic "ho tornarem a fer". Cuixart s'adreçarà avui als més de 180.000 socis d'Òmnium en la vigília de Sant Jordi.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l