La rebuda hostil de Junts al nou Govern anticipa més xocs amb ERC i enterboleix els pressupostos

Borràs, Turull i Puigdemont qüestionen obertament la legitimitat de l'executiu i insisteixen en la petició de qüestió de confiança o eleccions; els republicans els demanen responsabilitat per tirar endavant els comptes

Albert Batet passa per davant de Pere Aragonès al Parlament.
Albert Batet passa per davant de Pere Aragonès al Parlament. | Adrià Costa
Carme Rocamora / Oriol March
10 d'octubre de 2022, 19:00
Actualitzat: 11 d'octubre, 8:36h
No ha estat un cap de setmana senzill per als dirigents i quadres de Junts. Especialment per aquells que van perdre la consulta sobre la continuïtat al Govern, preocupats com estan pel rumb del partit i quin tipus d'oposició es farà al Parlament davant del nou executiu liderat per Pere Aragonès, integrat per independents provinents del PSC, de CDC i de l'òrbita dels comuns. Els primers posicionaments de Laura Borràs, Jordi Turull i Carles Puigdemont anticipen un xoc amb ERC com a tercer grup de la cambra. Tots tres, en major o menor mesura, han qüestionat la legitimitat del programa que seguirà a partir d'ara Aragonès -només té el suport de 33 escons, a diferència dels 74 obtinguts en la investidura-, i reclamen que el president se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions. Cap de les dues opcions estan damunt la taula d'Aragonès, que és de qui dependria exclusivament posar-les en marxa.

"Hem tornat al 2012", ha reflexionat Turull, secretari general de la formació, en una entrevista al programa Els Matins de TV3. "El nou Govern és un artifici", ha destacat Borràs, presidenta del partit, des dels micròfons de RAC1. Puigdemont, a través d'un fil de tuits publicat diumenge al vespre, sostenia que l'actuació que està desplegant Aragonès des del trencament enllaça amb països de "menys tradició democràtica". Tres avisos, tres missatges, que anticipen més xocs ERC al Parlament -ara com a adversaris declarats, un cop trencada la coalició- i que enterboleixen encara més el futur dels pressupostos de la Generalitat que ja tenia elaborats el conseller d'Economia, Jaume Giró, de Junts. Ara els comptes apareixen en l'horitzó sense els suports garantits, també perquè ERC es resisteix a acceptar el suport del PSC.

Quin argument fa servir Junts per desmarcar-se ara dels pressupostos? "No sabem si són els que va presentar Giró", remarcava aquest matí Borràs. La nova consellera, Natàlia Mas, encara és a temps d'introduir-hi modificacions i fer-se'ls seus. La sortida de l'executiu ha desacomplexat -encara més- les veus de Junts més reticents a col·laborar amb ERC, i també Turull ha elevat el to, fins al punt que ha anticipat que ara votarien en contra d'Aragonès en una hipotètica qüestió de confiança. Per tant, per ara van guanyant els qui, en les llargues reunions de la direcció executiva celebrades abans de la consulta, apostaven per una "oposició radical" al Govern. Fins i tot el fitxatge de Carles Campuzano, veterà de CDC i amb qui Turull havia compartit militància durant dècades, aixeca suspicàcies perquè el nou titular de Drets Socials -segons el secretari general de Junts- fa temps que va posicionar-se a favor d'un "fins aquí" en el procés.


Després d'anys de col·laboració i mirades de reüll, de compartir consell executiu i de patir crisis cícliques al Parlament, les dues formacions que fins fa uns dies s'asseien de costat al gabinet català estan més lluny que mai. També ho demostra el fet que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, hagi comparat els exsocis amb Vox per qüestionar la legitimitat de l'actual Govern. Les crides a la responsabilitat d'ERC, com la que ha fet la portaveu Marta Vilalta, són més retòriques que pràctiques, almenys fins ara. Vilalta, després de la roda de premsa de l'executiva republicana, ha reclamat a Junts que continuï "considerant bo" el que defensava fins fa una setmana, quan els seus consellers es van asseure per última vegada al costat d'Aragonès. El cessament dels membres del gabinet ja s'ha fet efectiu, com el nomenament dels substituts, que aquest dimarts prenen possessió abans de reunir-se oficialment per primera vegada.

Que els pressupostos es trobin als llimbs també ho explica el fet que ERC -i molt especialment Oriol Junqueras- no vulgui arribar a acords amb el PSC, que ha tornat a demanar a Aragonès que "recapaciti" per negociar els comptes. Giró tenia converses obertes amb els socialistes -les va mantenir vives fins i tot en el pitjor moment de la crisi ERC-Junts prèvia al trencament-, i mai va descartar aquesta via. Segons el PSC, seria "irresponsable" que no hi hagués pressupostos i que es procedís a una pròrroga. Els republicans, com a molt, tindrien garantits els 41 vots que sumen amb els comuns, tot i que amb els de Jéssica Albiach tampoc hi ha cap pacte explícit concretat. Tot el calendari -es preveia tenir aprovats els comptes com a molt tard al desembre perquè entressin en vigor l'1 de gener, com l'any passat- ha saltat pels aires.

Borràs: "Dimitiré el dia que Aragonès dimiteixi"
El que ja havia saltat pels aires era la relació entre Borràs i ERC, dinamitada pel suport dels republicans a la seva suspensió com a presidenta del Parlament a finals de juliol. En aquell moment no es va posar en qüestió el futur de la coalició dins l'executiva, però ha estat un fet cabdal per entendre cap on han anat els esdeveniments. Els partidaris de sortir del Govern, de fet, es van activar a partir d'aquell moment, amb integrants de l'entorn de Borràs fent campanya per accelerar la consulta. Malgrat que la presidenta suspesa de la cambra va arribar-hi per un acord amb ERC que incloïa la Generalitat per als republicans, el trencament de l'entesa no fa que es plantegi dimitir.
 

Jordi Turull i Laura Borràs, divendres passat. Foto: Junts


"El dia que Pere Aragonès dimiteixi, Laura Borràs dimitirà", remarcava aquest dilluns des de RAC1. Que el president plegui no és precisament una opció, especialment ara que té un nou Govern i que s'ha reforçat el seu pes en un executiu sense vicepresident, i la intenció -malgrat la debilitat parlamentària evident- és esgotar la legislatura. La consulta de Junts també ha impactat -favorablement- en el futur de Borràs, a qui veus amb ascendència dins del sector institucional del partit veien més fora que dins de la presidència del Parlament si guanyava continuar al Govern. La votació ho ha canviat tot i fins i tot Jordi Sànchez, exsecretari general del partit i dels pocs que l'ha criticat -implícitament- en públic, la veu reforçada en aquesta nova etapa.

Per tot plegat, la rebuda hostil de Junts al nou executiu anticipa més xocs amb ERC al Parlament. El Govern de coalició s'havia intentat preservar dels xocs -en comptades ocasions la tensió havia arribat al consell executiu, una d'elles quan es va arribar a acords sobre la taula de diàleg-, però la cambra catalana porta anys sent cap de batalla -tàctic i estratègic- entre les dues formacions. Ara que ERC i Junts ja no s'asseuen plegats al Govern, les senyals indiquen una escalada en el pols. Encara que, pel mig, els sacrificats siguin els pressupostos de la Generalitat per al 2023.
Arxivat a