El PSC reclama a Aragonès que «recapaciti» i aixequi el veto negociador als pressupostos

Els socialistes consideren que seria "irresponsable" prorrogar els comptes i anuncia una ronda de contactes amb agents socials per traslladar a la ciutadania la necessitat de tenir "estabilitat"

Salvador Illa observa Pere Aragonès al Parlament.
Salvador Illa observa Pere Aragonès al Parlament. | Parlament
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:28h
El PSC continua estenen la mà al Govern per tal que Catalunya tingui pressupostos després del terrabastall de la sortida de Junts i la confecció d'un nou executiu liderat per Pere Aragonès. Èlia Tortolero, portaveu dels socialistes, ha indicat que seria una "irresponsabilitat" prorrogar els comptes, de manera que ha demanat a Aragonès i a ERC que "recapacitin" per aixecar el veto als socialistes. Oriol Junqueras, president dels republicans, va insistir dissaabte en la porta tancada als pactes amb el PSC perquè no defensen ni l'autodeterminació ni l'amnistia.

La portaveu del PSC, però, ha insistit en la idea que cal aprovar els comptes. "No ens podem perdre 3.000 milions d'euros. Els comptes han de tenir alçada de mires", ha apuntat Tortolero, que ha anunciat una ronda de contactes per "escoltar" el agents socials, sindicats i patronals. "El que ens trobem és que la gent vol estabilitat i pressupostos. Li demanem a Aragonès que ens expliqui com, què i amb qui ho pensa bé" ha remarcat la dirigent socialista, que li ha demanat "abandonar els càlculs electorals" per "endreçar la política catalana". També a través de la taula de partits a Catalunya, que va rebre el suport d'ERC en el debat de política general.

"Catalunya necessita un Govern estable. Portem 502 dies de confrontació permanent entre ERC i Junts, i això no interessa la ciutadania", ha asenyalat Tortolero, que ha volgut enviar un missatge de "tranquil·litat" als catalans i a favor del "retrobament" entre catalans, amb Espanya i amb Europa. Malgrat el to conciliador, ha insistit que el PSC està centrat en "construir una alternativa" a ERC i a la majoria independentista. Tortolero ha volgut agrair la tasca als consellers de Junts, que han deixat l'executiu després de la consulta al partit, celebrada a finals de la setmana passada.

Pel que fa a la incorporació de Quim Nadal, destacat dirigent del PSC -va ser alcalde de Girona i conseller d'Obres Públiques durant els dos tripartits- i que va deixar el partit el 2016, Tortolero ha apuntat que no els "suma ni resta". "Valorem els polítics en funció dels fets", ha apuntat la portaveu socialista. Nadal assumirà a partir de demà les competències com a conseller de Recerca i Universitats en substitució de Gemma Geis, de Junts, que té números d'anar com a candidata a l'alcaldia de Girona.