Les terrasses de la pandèmia es consoliden als carrers de Barcelona

L'Ajuntament ja ha autoritzat la instal·lació de més de 400 plataformes per ubicar les taules dels establiments que substituiran els blocs de formigó provisionals per la Covid

Les terrasses autoritzades a la pandèmia es consoliden als carrers amb plataformes
Les terrasses autoritzades a la pandèmia es consoliden als carrers amb plataformes | ACN
10 de novembre de 2022, 12:59
Actualitzat: 15:51h
Les terrasses de calçada autoritzades durant la pandèmia de la Covid-19 es consolidaran als carrers de Barcelona. L'Ajuntament ja ha autoritzat la instal·lació de més de 400 plataformes que substituiran els blocs de formigó provisionals col·locats el 2020 i delimitaran l'espai que ocupen les taules a l'exterior -que seran gairebé 1.500 més de les ordinàries- dels establiments de la ciutat.

El procés d'autorització s'ha accelerat després de l'estiu i, segons ha informat el Gremi de Restauració de Barcelona aquest dijous al matí, la previsió és concloure la col·locació de les plataformes durant el primer trimestre del 2023 gràcies al "canvi de tendència" del consistori. Tot i això, adverteixen que tot dependrà de l'Ajuntament, tant pel que fa a l'autorització de les sol·licituds pendents com a les ja denegades, on s'ha interposat recurs administratiu.

"Les 1.000 que havien demanat poder consolidar la terrassa es podran quedar, i aquestes 500 ja estan autoritzades", ha detallat la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, després que el Gremi hagi fet públiques les dades a primera hora del matí. Ara bé, Sanz també ha deixat clar que no totes les restants seran autoritzades, ja que no compleixen els criteris de l'ordenança. "Difícilment les denegacions seran més altes que les aprovades", ha matisat la tinenta d'alcaldia.

Les noves terrasses de la ciutat estan basades en plataformes fetes majoritàriament de fusta, alumini i metall i hi ha quatre models diferents per adaptar-los a les característiques particulars dels diferents carrers i places. Així es podrà trobar des d'una superfície de formigó amb rampa d'alumini i jardineres d'acer a mòduls d'acer amb paviment de fusta i jardineres metàl·liques, passant per plafons de formigó armat i jardiners metàl·liques o una plataforma formada de fusta de boscos de proximitat.

El cost d'aquestes plataformes se situa entre els 2.500 i 2.700 euros per taula, depenent del model, i també hi influeix l'alçada de les jardineres escollida pel restaurador. A més, la mida de la plataforma també fa variar el preu d'aquesta, tenint en compte que serà menor si és per a quatre o més taules. Per acompanyar els restauradors en l'adquisició de plataformes, l'Ajuntament ha creat subvencions específiques. El Gremi sol·licitarà formalment que s’obri una nova convocatòria a fi que els restauradors que no havien entès correctament el procediment puguin beneficiar-se de l’ajut. 

Actualment, els districtes amb més plataformes autoritzades són l'Eixample, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi, tenint en compte que el primer concentra el 36% de les peticions de consolidació. A Sants-Montjuïc hi ha un fenomen important que es veu traduït amb les noves terrasses: les voreres estretes de molts dels carrers no permetien als restauradors tenir taules a l'exterior i ara podran tenir una llicència ordinària.

El president del Gremi, Roger Pallarols, també s'ha pronunciat sobre la reducció horària de les terrasses de la ciutat. "La ciutat de Barcelona no té cap problema amb els horaris de les terrasses, intentar fer veure que tenim un problema de funcionament és literalment fugir d'estudi", ha lamentat des del barri de Poble-sec, on ha assegurat que els problemes es donen a "altes hores de la matinada". 
Arxivat a