Sánchez assumeix els «riscos» de la desjudicialització: «No hi ha un altre camí»

El president espanyol emet un missatge ferm davant els retrets del PP i Illa avisa que els comptes catalans estan verds perquè el Govern "treballa poc"

Salvador Illa i Pedro Sánchez al míting socialista de Montjuïc
Salvador Illa i Pedro Sánchez al míting socialista de Montjuïc | PSC
11 de desembre de 2022, 13:15
Actualitzat: 14:01h
Missatge de fermesa. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que la seva "aposta per la convivència" i per "rescatar" Catalunya de "la crispació i la confrontació" que, segons ell, va implicar el procés, ja no té marxa enrere. No en té malgrat la dificultat per arribar a acords amb ERC en la desjudicialització (aquests dies per reformar la malversació) i les dures crítiques que rep de la dreta, que parla fins i tot de cop d'estat. "El que fem és arriscat, però no hi ha un altre camí", ha afirmat en referència a les reformes del codi penal en un acte del PSC a Barcelona.

"Cal tornar a la política i sortir dels jutjats i és el que fem. Ningú dubta que estem millor que al 2017", ha dit sobre la situació política. Ha criticat també els "deliris" de les dretes, que segons ells no assumeixen la seva derrota no presenten cap alternativa i es limiten a bloquejar les mesures del seu executiu, com ara els intents de renovació del Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial.

Sánchez ha indicat que "la convivència" també forma part dels "problemes de la gent" i que per això tenen sentit els acords que busca amb ERC per desescalar el conflicte català i tornar-lo a la política. Això és, segons ha dit, el que reclama la societat catalana encara que les dretes s'hi oposin de forma radical. Ha fet també un balanç positiu de la seva obra de govern: "Si amb tot el que hem passat, la guerra, la pandèmia, la inflació, els temporals, hem avançat, imagineu que farem quan tinguem el vent de cara", ha afirmat. I ha confirmat que, de cara al 2023, presentarà mesures per contenir els preus dels aliments


Esmena en discussió

ERC va presentar divendres una esmena al delicte de malversació al codi penal que reduïa de forma significativa les penes si aquesta no és en benefici propi o de tercers sinó que té alguna finalitat política. Però el seu calculat redactat hauria deixat fora els responsables de l'1-O, per exemple. El PSOE i Podem l'esmenaran, segons La Vanguardia, perquè en el supòsit de malversació hi quedin encara casos com els del procés, però les penes quedaran sensiblement reduïdes: establiria pena màxima de 4 anys de presó i 6 d'inhabilitació.

És més del que volia ERC, però menys del que contempla l'actual codi penal reformat ad hoc pel PP el 2015 per castigar el suport a l'independentisme des del Govern. Oriol Junqueras ha defensat aquest diumenge la proposta del seu partit amb l'argument que acaba amb un redactat que es va fer per perseguir-los.
 

Les declaracions de Sánchez en un acte per fer costat als alcaldables del PSC arriben en un moment crític de la negociació, que s'hauria de resoldre aquest dilluns i votar el dimarts en comissió i dijous en ple al Congrés. S'està, doncs, a punt de tancar la modificació del codi penal per avançar, d'acord amb els pactes de la taula de diàleg, en la desjudicialització.


Caurà la sedició, es modificarà -menys durament del que pretenia inicialment el PSOE, que finalment cedirà a la pressió de Podem, ERC i els moviments socials- el delicte de desordres agreujats i també el de malversació. Aquest darrer, l'últim a abordar, ha estat el més polèmic a ulls de l'opinió publicada espanyola. No agrada als barons del PSOE i el govern espanyol vol anar amb peus de plom perquè no se n'acabin beneficiant condemnats per corrupció que no se n'hagin lucrat personalment.
 

Preocupació pels pressupostos

La carpeta de la desjudicialització en condiciona altres, com ara la de la negociació del pressupost català, en la que el PSC està immers amb ERC. En aquest sentit, Salvador Illa, cap de l'oposició i primer secretari i que ha estat presentat amb reclams de "president!", ha indicat que aquesta s'ha de fer "amb papers i amb mètode i no a batzegades i nervis". Ha avisat que s'està "al principi de les converses" perquè el Govern "treballa poc". 

El primer secretari també ha contraposat els "compliments" en matèria de diàleg del govern del PSOE als "incompliments" de Pere Aragonès sobre la taula de diàleg entre partits. Illa també ha lamentat el "ressentiment" dels independentistes, que només pot superar la seva alternativa "útil, tranquil·la i respectuosa". "A partir d'ara, les lliçons de patriotisme i constitucionalisme les donarem nosaltres, els socialistes", ha dit Illa en referència al bloqueig a la renovació del poder judicial per part del PP usant una construcció que ha recordat l'avís al PSOE del discurs de Jordi Pujol quan es va arxivar la querella de Banca Catalana a mitjans dels vuitanta.


Devia la visita i el gest a Collboni

Sánchez assistia, acompanyat d'Illa, a un acte de suport al candidat del PSC per Barcelona, Jaume Collboni, que ha estat recentment proclamat i que aspira a l'alcaldia, ara en mans de la seva sòcia Ada Colau, amb el reclam de la "Barcelona del sí". Una ciutat que, segons ell, "ho té tot" i a la que només li falta "un alcalde socialista". També s'ha aprofitat per reforçar els candidats socialistes en altres ciutats en un acte municipalista en que el partit ha omplert a vessar el Palau de Congressos de Montjuïc. 

Sánchez els devia la visita als socialistes catalans després que no pogués assistir a la darrera Festa de la Rosa quan va caure malalt de covid. El president espanyol i el seu entorn consideren ara Catalunya clau. Els avenços amb la desjudicialització, que li costen moltes crítiques, també dins el seu partit, els volen convertir en un bon resultat a les properes generals.


La clau del vot català

Les darreres eleccions espanyoles, a Catalunya les va guanyar ERC amb 13 escons, un més que els socialistes. Els actuals 12 diputats del PSC al Congrés queden encara lluny dels 25 que va obtenir el partit, aleshores amb Carme Chacón de candidata, el 2008 i que van donar un segon mandat a José Luis Rodríguez Zapatero després d'haver fet possible l'aprovació de l'Estatut que el TC va acabar retallant. Ara, després d'una legislatura molt crispada, Sánchez busca repetir l'operació per barrar el pas al PP.