El PSC recorda que esmenarà a la totalitat els pressupostos si el Govern els aprova sense un acord previ

Romero adverteix que no cediran en cap de les propostes que recullen i avisa a Aragonès que si no ho accepta haurà de buscar "altres suports"

La portaveu del PSC, Alícia Romero, en roda de premsa aquest dimarts.
La portaveu del PSC, Alícia Romero, en roda de premsa aquest dimarts. | ACN
10 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:36h
Les negociacions entre el PSC i el Govern pels pressupostos continuen encallades per algunes demandes dels de Salvador Illa que incomoden a ERC, com són el Hard Rock, el Quart Cinturó o l'ampliació de l'aeroport del Prat. Els socialistes asseguren que no pensen renunciar a cap d'aquestes peticions i, si l'executiu no les accepta i aprova un projecte de pressupostos no avalat per ells, presentaran una esmena a la totalitat. Així ho ha recordat aquest dimarts la portaveu socialista Alícia Romero en roda de premsa des del Parlament, que també ha avisat a Pere Aragonès que si no accepten les seves "condicions de mínims", hauran de buscar "altres suports", en referència a Junts.

Les reunions entre el Govern i el PSC són practicament periòdiques. Dilluns mateix se'n va produir una de nova, però la lectura sobre el seu balanç és diferent segons a qui se li pregunta. Des del Govern consideren que les converses continuen avançant "en el bon camí", mentre que des del PSC insisteixen en la seva proposta, el document on recullen tots els seus projectes. Romero ha assegurat que continuen negociant i treballant amb la voluntat de tenir uns "pressupostos de país", i ha assegurat que no cediran en cap de les seves demandes: "El PSC ja ha cedit, ja hem prioritzat els temes més rellevants. En podríem haver posat molts més, però ara estem condicionant un 10% del pressupost, ens sembla que és raonable", ha declarat la portaveu parlamentària. 

En roda de premsa, la portaveu socialista Èlia Tortolero també va advertir ahir que les condicions que imposa el seu partit per aprovar els comptes són "de mínims", i per això va constatar que la pilota està a la teulada d'ERC, que ha de decidir "si accepta" les condicions del PSC. Però els republicans continuen considerant que les demandes des de Salvador Illa són "extrapressupostàries", i en qualsevol cas, no creuen que sigui un model de país adient, sinó més bé propi del "segle XX", en paraules de la portaveu d'ERC Marta Vilalta. 

La posició del Govern és que aquestes qüestions no poden ser un escull per aprovar els comptes. La portaveu, Patrícia Plaja, ha dit en roda de premsa aquest dimarts després del consell executiu que les negociacions "no es poden allargar massa més", i ha demanat al PSC, però també a Junts, que els pressupostos s'aprovin "com més aviat millor". Plaja ha explicat que aquest dimarts hi ha reunions "importants" amb els grups que participen de la negociació, i ha esperat poder aprovar uns comptes amb un previ acord amb els grups amb els quals estan negociant, una possibilitat que l'equip de Pere Aragonès veu factible a hores d'ara.