Alerten que la cocaïna rosa ja s'ha instaurat en els joves per sortir de festa

​L’Observatori de consums, riscos i cura del programa Energy Control revela que el tusi és el 20% de les drogues consumides pels joves de nit

Cocaïna rosa
Cocaïna rosa | CCMA
Nació
16 de febrer del 2023
Actualitzat a les 11:52h
El tusi (o tusibí)és una de les noves drogues que s'ha estès més entre els joves.  L’Observatori de consums, riscos i cura del programa Energy Control de l’Associació Benestar i Desenvolupament ha revelat aquest dijous que el consum de l’anomenada cocaïna rosa s’ha integrat en el repertori de les drogues consumides per sortir de festa. Segons les seves dades, el 20% dels enquestats havia consumit la cocaïna rosa alguna vegada en l'últim any. A més, aquest estudi determina que la droga "no és exclusiva de les classes altes", com s'havia determinat de manera errònia. El tusi s'associava com "la droga dels pijos".

És el primer estudi que es fa a tot l'estat espanyol amb l’objectiu de conèixer millor el consum de tusibí. S’ha dut a terme entre persones que habitualment consumeixen substàncies psicoactives per sortir de festa i amb un perfil sociodemogràfic que es correspon al d’una persona jove (26 anys de mitjana), que treballa per compte d’altre o estudia i viu a casa de la família.

Tot i que no es tracta de la principal substància que consumeixen, l'estudi determina que el tusibí s’ha integrat en un repertori extens de substàncies consumides, entre les quals destaquen no només l’alcohol o el cànnabis, sinó també l’MDMA (èxtasi), l’amfetamina, la cocaïna i els poppers, segons constata l’estudi. De fet, sis de cada 10 reconeix haver combinat el tusibí amb altres drogues sempre que ho ha consumit.

El seu consum és força ocasional, segons l'entitat: tres de cada quatre reconeix haver-lo consumit tan sols entre 1 i 5 dies en els dotze últims mesos. Tot i la confusió que hi ha al voltant de la seva composició, set de cada deu persones assenyala la MDMA i la ketamina com a components d’aquest producte. Però encara hi ha persones que tenen creences errònies sobre la seva composició i assenyala substàncies com la cocaïna, la 2C-B o la LSD. Un 8% va assenyalar desconèixer la composició. Per aquesta raó, entre les recomanacions de l’Observatori hi ha la de seguir treballant per trencar l’associació del tusibí amb la 2C-B o la cocaïna. 

Què és el tusi o cocaïna rosa?

Una substància que fa més d'una dècada que està a la venda, però que, ara, amb la falta de les drogues habituals i l'aixecament de les restriccions per la Covid, ha disparat el seu consum a Catalunya. La cocaïna rosa és un derivat de l'amfetamina, que combina cafeïna, MMDMA, èxtasi i ketamina i es coneix, també, per altres noms, com ara nexus, 2CB, pantera rosa o tusi. L'ONG Energy Control ha alertat que els consumidors la compren sense saber-ne la potència, notable per a l'organisme. "És una substància que s'ha ofert a l'oci recreatiu com la nova droga de l'elit i ha entrat, sobretot, en població molt jove", ha explicat la doctora en Química i cap de la unitat d'anàlisis d'Energy Control, Mireia Ventura, en declaracions a Catalunya Informació. La nova droga dels rics marca, ara per ara, un preu al mercat que supera els 100 euros per gram

A banda d'aquesta droga sintètica, Energy Control també ha expressat la seva preocupació per altres substàncies que s'han introduït a l'oci nocturn de casa nostra, i pràcticament d'arreu del món. En un estudi que ha fet, l'ONG ha detectat que gairebé una de cada cinc pastilles que es venen no porten droga: "Estem començant a veure el que anomenem pastilles falses, que hem detectat aquest estiu i que només portaven excipients", han detallat.