La presidenta de l’ANC descarta fer un pas al costat després de les 13 dimissions a la cúpula

Dolors Feliu admet que hi ha "tensió" pels "pros i contres" de la llista cívica plantejada de cara a les pròximes eleccions catalanes

Feliu, en imatge d'arxiu
Feliu, en imatge d'arxiu | Víctor Arias
19 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:38h
Després del terratrèmol provocat per la llista cívica a l'ANC i les 13 dimissions a la cúpula que han sacsejat l'entitat aquest cap de setmana, la seva presidenta, Dolors Feliu, ha descartat dimitir en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio. Feliu ha admès que "fa temps" que hi ha "discrepàncies" en el si de l'Assemblea. En aquest sentit, ha assegurat que s'estan fent reunions per tirar endavant "petits canvis" que puguin ajudar a "consensuar i ampliar el debat", però ha admès que "això no ha estat suficient" per evitar renúncies que, ha assenyalat, es deuen a "qüestions de fons ideològic".

Per a la presidenta de l'ANC un dels temes de fons és que "no tothom vol presentar-se a les eleccions amb una llista cívica". També ha apuntat que algunes de les persones que han dimitit, ja tenien presa la decisió d'abans. "A l'Assemblea no mana ningú", ha dit contundentment Feliu, per tot just després afegir: "Jo la que menys i pobre de mi que ho intentés massa". 

Sobre el paper de l'expresidenta Elisenda Paluzié, Feliu ha assegurat que no mana a l'ombra. De fet, ha destacat que és una "persona que ajuda", que "sempre té un to respectuós" i que "no s'immisceix en res". A més a més, tot i els desacords, Feliu ha subratllat que ella encara considera l'Assemblea com una eina de cohesió de l'independentisme. "Això que ens passa, aquest com fer-ho, és un debat que també està en la societat, i com que nosaltres som transversals, hi ha aquestes intensitats", ha assenyalat.

De cara a futur i si, finalment, tira endavant el projecte de la llista cívica, la dona encara al capdavant de l'ANC ha deixat oberta la participació de la líder de Junts Laura Borràs, ara immersa en el judici pels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. "No estem pensant en persones de partit, però queda temps així que quan arribem, ja mirarem com s'acaba articulant", ha opinat. No obstant això, per a ella, la creació de la llista cívica serà una realitat perquè "està en el full de ruta, en el mandat aprovat per un 98% dels associats i la tirarem endavant", ha conclòs.
 

Els exsecretaris parlen d'"abús de poder"

Els membres del secretariat de l'ANC que van dimitir dissabte han atribuït la seva decisió a una "pèrdua de democràcia interna" i a un abús de poder per part de la presidència i altres membres del comitè permanent de l'entitat. En un comunicat difós a través de la pàgina web Col·lectiu Indesinenter, creada per aquest sector crític amb la direcció, han detallat que "la falta de democràcia s'ha traduït en una vulneració repetida de drets" d'aquells que els van votar, i que ha empobrit el debat intern a l'Assemblea.

A més a més, han remarcat que no s'han posicionat mai en contra del debat de la llista cívica, i que les seves propostes defensaven "ampliar el debat i centrar la llista cívica en el marc estratègic de l'embat, la confrontació i la lluita no-violenta, imprescindibles per fer efectiva la independència". No obstant això, han assenyalat que "malgrat els esforços de diàleg dels últims dies, no ha estat possible trobar punts d'enteniment per reconduir la situació", que titllen de molt greu i que atribueixen a la concentració de poder del comitè permanent i a la situació de bloqueig del secretariat. Malgrat això, han recalcat que continuen "creient que l'Assemblea és una eina essencial en la lluita per fer efectiva la República Catalana" i han demanat convocar una assemblea general extraordinària per aprovar unes noves eleccions del secretariat nacional.
 

Pesarrodona centra el conflicte en el comitè permanent

Per la seva banda, el fins ara vicepresident de l'ANC, l'activista Jordi Pesarrodona, ha atribuït la seva renúncia a una qüestió de confiança que, tant ell com diversos secretaris, exigien al comitè permanent, i que no va prosperar: "No ho vaig aconseguir, no vaig rebre resposta". En una entrevista al programa Fax de 8TV ha considerat que "hi ha massa egos que s'han de superar", i s'ha mostrat partidari a debatre més dins del moviment independentista per "entendre's millor". L'activista s'ha definit com un "partidari de la unitat absoluta de tot l'independentisme". És per això que, ha argumentat, el seu pas al costat és per continuar treballant per a aquesta unitat.