El PSC esquiva el dilema de les esmenes als pressupostos i diu que «complirà» el pacte amb el Govern

Els socialistes apunten que les advertències dels comuns de trencar l'acord pels comptes si es valida el text de Junts sobre els macroprojectes només "denota impotència"

Elia Tortolero, portaveu del PSC.
Elia Tortolero, portaveu del PSC. | ACN
27 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:12h
Intercanvi de missatges entre els grups parlamentaris que donaran suport als pressupostos. Després que els comuns advertissin el Govern i el PSC que trencarien el pacte pels comptes si es validava l'esmena de Junts sobre els macroprojectes -el Quart Cinturó, l'ampliació de l'aeroport del Prat i el Hard Rock-, els socialistes han afirmat que "compliran" l'entesa que van rubricar amb Pere Aragonès. "Som partidaris de complir els acords. És el que ens diferencia d'altres grups", ha reflexionat la portaveu del PSC, Elia Tortolero. En la roda de premsa d'aquest dilluns, la dirigent socialista ha esquivat les preguntes sobre com es posicionarà la formació de Salvador Illa al Parlament quan es voti l'esmena de Junts sobre els macroprojectes i s'ha limitat a comentar que estudiarà les 1.800 propostes presentades per modificar els comptes.  

Tortolero ha verbalitzat un missatge als comuns, després que el portaveu de Catalunya, en Comú, Joan Mena, fos categòric en relació a un eventual suport del PSC al text que insta a "garantir el desenvolupament efectiu" del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i el Quart Cinturó. "Que ho tingui clar Junts, però també el PSC. Votar a favor d'aquesta esmena és votar a favor que Catalunya no tingui pressupost", havia dit Mena. "Són declaracions tan pujades de to que només denoten impotència", ha respost Tortolero.

Dijous de la setmana passada, la formació de Laura Borràs i Jordi Turull va presentar 840 esmenes parcials als pressupostos per "corregir" els comptes, després de no haver aconseguit tancar un preacord amb l'executiu d'Aragonès. Les esmenes de Junts van en la línia de rebaixar la pressió fiscal, però també de l'impuls d'uns macroprojectes que el Govern i els socialistes ja han acordat incloure en els pressupostos, però sense cap partida econòmica. Els comuns han assegurat repetidament que, si hi ha diners per aquests projectes, es despenjaran de l'acord.

Al seu torn, ERC no acceptarà cap de les esmenes que ha presentat Junts. Així ho ha anunciat aquest dilluns la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha assegurat que el partit hi votarà en contra perquè ja existeixen uns "pressupostos bons". "No hem arribat a acords perquè no ho han volgut", ha etzibat la portaveu republicana a Junts.