Salut expedienta una infermera de la Vall d'Hebron per un vídeo catalanòfob

L'hospital també anuncia una investigació interna a les treballadores: "No representen la institució ni el centre”

Vall d'Hebron
Vall d'Hebron | Gala Espín
02 de març del 2023
Actualitzat el 27 de novembre a la 13:34h
El Departament de Salut expedientaràles infermeres de la Vall d'Hebron que es van mofar de necessitar el C1 de català per presentar-se a les oposicions en un vídeo viral a Tiktok. Ho ha anunciat a través del seu compte de Twitter el conseller Manel Balcells, que també ha apuntat que les declaracions de les professionals són "intolerables en una servidoria pública". Alhora, ha subratllat que el sistema sanitari "ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya".
La Vall d'Hebron també ha reaccionat ràpidament a la polèmica. Ha assegurat que investigarà el vídeo perquè no pot tolerar, textualment, que "dins les seves instal·lacions, en horari laboral i amb l’uniforme de la institució es facin vídeos que no tenen a veure amb l’activitat assistencial". L'entitat també ha volgut subratllar que les treballadores "no representen la institució ni el centre”. Qui finalment s'ha sumat a l'ofensiva és Plataforma per la Llengua que, segons ha avançat El Món, denunciarà la infermera que portava la veu cantant per la via administrativa.

Concretament, en el vídeo en qüestió, la infermera n'ha tingut prou amb menys de dos minuts per carregar contra el català a Catalunya. En el clip, la noia surt acompanyada amb dues treballadores més de l'hospital. Totes tres són de fora del país: venen a treballar des de Granada, Cadis i Sant Sebastià.

El que més ha indignat els usuaris i usuàries de les xarxes socials és que les infermeres comenten que es plantegen presentar-se a les oposicions d'infermera, cosa que dona a entendre que són subcontractades. El que emprenya, especialment, a una d'elles és que per a presentar-se a les proves necessiten el C1 de català. La noia de Sant Sebastià assegura que, així i tot, ella s'hi presentarà, però la de Cadis, que surt al bell mig del vídeo, diu: "Es traurà el C1 de català la meva mare, perquè jo no ho faré".

I no contenta amb això, la professional continua mofant-se d'haver de necessitar parlar en català per treballar a Catalunya: "Sí, demà començo a estudiar". Quan les seves companyes diuen algunes paraules en la llengua del territori, ella els etziba: "Podeu parar de parlar en català? Si us plau i gràcies".