Preguntada directament per quina fórmula o quin grup ha de presidir la cambra, ha respost que "això no va de penjar-se cap medalla" sinó de retornar la dignitat a la segona institució de Catalunya. "És important escoltar totes les veus i no cal que la solució vingui d'un partit o d'un altre, sinó que entre tots decidim què volem fer". Així mateix, ha insistit que també és important escoltar Junts, i després ha reiterat que dins aquest partit hi ha veus discrepants amb Borràs.
Sigui com sigui, Albiach ha instat Junts a "proposar solucions i demanar la dimissió" a la presidenta del seu partit. "L'agenda del Parlament no pot dependre de l'agenda de Laura Borràs". Ha insistit també, que si Borràs no està disposada a deixar la presidència, "la responsabilitat també és del seu grup parlamentari, de Junts, en el qual ja sembla que hi comença a haver veus discrepants".
Albiach, que va reclamar la setmana passada una reunió amb els grups per estudiar la situació, ha explicat que ara per ara s'han posat en contacte amb representants d'ERC i del PSC i que tots dos els han demanat "uns dies, un temps" per decidir com procedir.
Estatut dels expresidents
Més enllà del debat sobre la presidència del Parlament, Albiach també ha defensat la seva proposició de llei per modificar l'estatut dels expresidentsi que els que hagin estat condemnats per corrupció no es puguin beneficiar de pensions vitalícies, i ha instat Borràs a renunciar-hi voluntàriament si finalment deixa de ser presidenta.
Ha criticat que alguns vulguin posar "dins el mateix sac" els casos de les exconselleres Meritxell Serret i Clara Ponsatí, investigades per la implicació en l'1-O, amb el de Borràs, i ha advertit textualment que aquesta comparació fa un flac favor als qui han patit una judicialització. "Ja no és que només ho digui jo des del meu convenciment; també hem sentit com altres veus d'altres formacions independentistes ho han reconegut: que cada cop que la senyora Borràs equiparava uns casos amb uns altres banalitzava la repressió", ha defensat.
Sequera
Sobre la situació d'emergència per la sequera, Albiach ha acusat de covardia el Govern amb les mesures per pal·liar la sequera, després de la cimera de divendres entre la Generalitat i els parlamentaris que va acabar sense un acord, i ha demanat a l'executiu lideratge i pedagogia davant la "pinça del PSC i Junts".Ha retret a Junts i als socialistes que defensin que, mentre "els agricultors i ramaders sí que han de tenir restriccions d'aigua, volen que els alcaldes en campanya electoral puguin regar els jardins", en al·lusió a les discrepàncies d'aquests partits en la cimera sobre el règim sancionador als municipis que incompleixin els plans de sequera, un punt que va impossibilitar l'acord.
"L'única manera de plantar cara a aquesta pinça de Junts i del PSC no és amb covardia; és amb lideratge i amb molta pedagogia al país per explicar quina és la situació de veritable gravetat que tenim", i ha acusat el Govern de poca voluntat per possibilitar la remunicipalització de l'aigua als ajuntaments.
Albiach ha reclamat al Govern que "tot i que sigui en minoria, sigui capaç de dialogar amb la resta de grups parlamentaris, i, sobretot si n'hi ha alguns que volen fer electoralisme amb certes mesures, s'ha de denunciar", i ha afegit que la sequera no entén de si hi ha una campanya electoral, com passava amb la covid.
Ada Colau
Sobre les eleccions municipals, ha destacat que l'alcaldessa Ada Colau "surt a guanyar i surt a culminar totes aquelles transformacions que es produeixen a Barcelona, que l'han convertida en referent internacional en l'àmbit urbanístic, en l'àmbit de lluita contra l'emergència climàtica". A més a més, ha acusat el PSC d'"acostar-se al model de Xavier Trias", l'alcaldable de Junts, i creu que tots dos partits volen repetir la "pinça" que assegura que ja s'evidencia en algunes iniciatives al Parlament.