Marta Madrenas es perfila com a cap de llista de Junts per Girona el 23-J

L'alcaldessa, que el pròxim 17 de juny deixarà el càrrec, sospesa presentar-se a les primàries que obrirà el partit

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.
Marta Madrenas, alcaldessa de Girona. | Adrià Costa
Nació
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:38h

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es perfila com a cap de llista de Junts per Girona a les eleccions espanyoles del 23-J ara que el 17 de juny deixarà el càrrec al capdavant del consistori, segons ha avançat El Punt Avui. L'alcaldessa sortint ja havia parlat amb la cúpula del partit, amb Laura Borràs i Jordi Turull, d'aquesta possibilitat i, amb l'avançament electoral, sospesa presentar-se a les primàries que es preveu que s'obrin aviat. 

Així, la decisió de Pedro Sánchez d'avançar els comicis a l'estiu, després de la davallada del PSOE aquest 28-M, ho ha precipitat tot, sempre a l'expectativa de la creació d'una llista unitària de l'independentisme que ERC descarta, però Junts està obert a plantejar. La CUP, al seu torn, es mostra escèptica al respecte. Amb tot, Madrenas, que també és diputada al Parlament, tancarà aquest juny una etapa de dotze anys a l'Ajuntament de Girona, set dels quals com a alcaldessa.

En cas que la candidatura unitària no prosperi, l'executiva nacional de Junts tirarà endavant un procés de primàries on es podran presentar diferents candidatures. A Barcelona, per exemple, l'actual presidenta del grup de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, i l'exconseller d'Economia Jaume Giró, ja han anunciat que volen optar a encapçalar la llista per al 23-J, i en el cas de Girona, Madrenas és molt probable que també entri a la cursa per les primàries. Caldrà veure si s'haurà d'enfrontar amb algun altre candidat o candidata o bé aquest serà un procés plàcid.

Marta Madrenas va entrar a l'Ajuntament de Girona l'any 2011. Aleshores, sota les sigles de CiU i amb la candidatura que encapçalava Carles Puigdemont, va ser regidora d'Ocupació i Empresa i d'Urbanisme i Activitats, i el març del 2016, després del salt de Puigdemont a la presidència de la Generalitat i del mandat fugaç d'Albert Ballesta, va accedir finalment a l'alcaldia. A més, segons fonts properes al seu entorn, Madrenas va renunciar a ser consellera quan hi havia acord entre ERC i Junts a la Generalitat i posteriorment també va declinar l'oferta per ser presidenta del Parlamenten substitució de Laura Borràs.