Compte enrere per a Rubiales: així l'apartarà el govern espanyol de la Federació

Si el Tribunal Administratiu de l'Esport obre un expedient sancionador per una infracció molt greu, el Consell Superior de l'Esport es reunirà per suspendre'l del càrrec

Luis Rubiales, a la llotja, celebrant la victòria d'Espanya al Mundial
Luis Rubiales, a la llotja, celebrant la victòria d'Espanya al Mundial | Casa Reial
25 d'agost del 2023
Actualitzat a les 18:08h
Luis Rubiales té els dies comptats. El president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), a l'ull de l'huracà després del petó sense consentiment a la futbolista Jennifer Hermoso, ha rebutjat dimitir del càrrec i ha entonat un discurs victimista i masclista davant la polèmica que va esclatar durant la celebració del Mundial. Si Rubiales no dimitia, el govern espanyol ja va advertir fa uns dies que actuaria per apartar-lo de la seva posició, i això és el que ha anunciat aquest divendres Víctor Francos, president del Consell Superior de l'Esport (CSE), organisme que depèn del Ministeri de Cultura i Esports que lidera Miquel Iceta. Com s'ho farà?

El govern espanyol no pot cessar Rubiales, perquè el càrrec de president de la Federació no és de designació política, sinó que l'escull i el destitueix una assemblea, que avui ha donat suport al màxim representant. Per això, la via per apartar-lo passa per activar el Consell Superior de l'Esport perquè posi una denúncia al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAE). En els darrers dies, se n'han rebut diverses amb diferents arguments. Després d'analitzar-les, el CSE ha optat per presentar una denúncia pròpia, amb l'argument que Rubiales va cometre una infracció molt greu quan, en el moment en què les jugadores anaven a recollir el trofeu de campiones del món, va agafar el cap d'Hermoso per fer-li un petó als llavis.

La denúncia s'ha presentat aquest mateix divendres. El TAE s'acostuma a reunir els dijous, però des del CSE ha demanat al tribunal que, tenint en compte les característiques de l'incident, i també pel rebombori polític i social que ha provocat, es reuneixi d'urgència dilluns mateix per avaluar el cas. La llei espanyola de l'esport, que regula les funcions del CSE, estableix que en cas de denúncies per infracció molt greu, un cop el TAE admet a tràmit la denúncia i obre un expedient sancionador, el Consell pot suspendre l'afectat de manera cautelar fins que el tribunal es pronunciï. Això vol dir que si el tribunal accepta la denúncia -abans de dictar sentència- el CSE podrà reunir-se i apartar Rubiales del càrrec.

Si tot va com vol el govern espanyol, la decisió es prendrà en qüestió de dies. Si el TAE accepta reunir-se d'urgència dilluns per avaluar la qüestió i admet a tràmit la denúncia per una presumpta infracció molt greu, el CSE convocarà la comissió directiva de l'organisme, que segons ha explicat Francos es reunirà al cap de dos dies. A partir del dimecres de la setmana vinent, doncs, es podria prendre una decisió sobre l'encara president de la RFEF. Tot plegat quedaria a l'espera de la sentència del TAE. El govern espanyol vol actuar amb celeritat però sense cometre errors de forma que puguin invalidar el procediment. "No volem impugnacions ni subterfugis que ho frenin", ha dit Francos.
 

Què són infraccions molt greus?

L'article 104 de la llei espanyola de l'esport estableix que són infraccions molt greus. La infracció que podria haver comès Rubiales és un "acte notori i públic que atempta a la dignitat i les bones formes esportives" o un "abús d'autoritat". Si el TAE obre un expedient sancionador per una possible infracció molt greu, el CSE podrà actuar d'acord amb l'article 62.2 apartat c), per suspendre de manera motivada i cautelar el màxim dirigent del futbol espanyol. Paral·lelament, hi ha la via penal: la Fiscalia ja ha rebut diverses denúncies que ha traslladat a l'Audiència Nacional com òrgan competent abans de decidir si s'admeten a tràmit o no. Fonts del ministeri fiscal remarquen que encara no s'ha obert cap investigació.