ERC «celebra» que l'amnistia ja formi part de la negociació amb Sánchez

Els republicans, que participaran en la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC, reiteren l'oferiment a Junts per parlar de manera coordinada amb el PSOE de cara a la investidura

Teresa Jordà i Gabriel Rufián, caps de files d'ERC a Madrid.
Teresa Jordà i Gabriel Rufián, caps de files d'ERC a Madrid. | Europa Press
28 d'agost del 2023
Actualitzat a les 14:12h
ERC "celebra" que l'amnistia ja estigui sobre la taula del PSOE en la negociació per la investidura amb Pedro Sánchez. En aquests termes s'ha expressat aquest dilluns Raquel Sans, portaveu dels republicans, després de la primera reunió de la cúpula del partit després de les vacances d'estiu. Després que Yolanda Díaz, líder de Sumar, hagi indicat a TVE que una vintena de catedràtics i experts liderats per Jaume Asens -peça clau per negociar també amb Junts des de la coalició governamental a l'Estat- ja treballen en els detalls de l'amnistia, Sans ha posat de manifest la satisfacció pel fet que aquests supòsits ja formen part de la negociació.

"Hi ha contactes en aquesta fase de negociació", ha indicat Sans, que ha apuntat que la prioritat no és reunir-se amb el PP, tot i que Alberto Núñez Feijóo ha remarcat que es vol reunir amb tothom menys amb Bildu. La clau de volta, en tot cas, és l'amnistia. "És una feina que portem fent els últims anys amb els indults i la derogació del delicte de sedició. No entrarem a concretar com s'ha de fer [la llei d'amnistia], però celebrem que estigui sobre la taula del govern espanyol. Això forma part de la negociació", ha ressaltat la diputada d'ERC.

Existeix alguna possibilitat que les converses amb el PSOE es facin de manera conjunta amb Junts? "Sumar sinergies ens farà més forts en la defensa de l'amnistia i l'autodeterminació. Seria molt interessant encarar això de manera conjunta, asseient-nos tots al mateix costat de la taula", ha ressaltat Sans. Hi ha "contactes" amb els socialistes, ha assenyalat, i també amb Junts. "La negociació és complicada", ha remarcat, a l'hora de defensar la discreció dels contactes existents. En les converses per la constitució de la mesa del Congrés dels Diputats no es va celebrar cap reunió entre els equips d'ERC i el del partit de Carles Puigdemont.

Pel que fa a la Diada de l'Onze de Setembre, que aquest any l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aspira a convertir en un clam per apujar al màxim l'exigència als partits independentistes de cara a la investidura de Sánchez, Sans s'ha limitat a indicar que el partit hi "participarà". L'any passat, el president Pere Aragonès va declinar ser-hi, i ERC com a partit també se'n va desmarcar pel to general de la mobilització, contrari al diàleg amb l'Estat. "Ens encantaria que aquestes manifestacions siguin massives, transversals i inclusives", ha indicat.