Feijóo assumeix la derrota i treu pit de no haver cedit a les demandes de Junts i el PNB

El candidat conservador centra bona part del seu discurs en atacar els pactes de l'independentisme amb Sánchez i, al contrari del que va dir en campanya sobre recuperar la sedició, proposa introduir al codi penal el delicte de "deslleialtat institucional"

Carme Rocamora / Bernat Surroca
26 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:02h
Alberto Núñez Feijóo, aquest dimarts al Congrés
Alberto Núñez Feijóo, aquest dimarts al Congrés | Europa Press

Alberto Núñez Feijóo ha consolidat el seu gir cap a l'ala dura del PP. Desacomplexadament i donant per feta la seva derrota en l'intent d'investidura que afronta aquesta setmana al Congrés, ha iniciat el seu discurs sense posar el focus en el model de país que vol representar, i ha decidit deixar les propostes socials i econòmiques per al final. Les seves primeres paraules han estat per oposar-se frontalment a l'amnistia i al referèndum, una proclama per diferenciar-se del seu contrincant socialista Pedro Sánchez, que sí que negocia amb l'independentisme. El candidat dels populars s'ha entregat així, una vegada més, al discurs contra la independència i el sobiranisme, un discurs que li suma alguns rèdits, però innecessaris a les urnes. "En el projecte que defenso no hi figura ni l'amnistia, ni l'autodeterminació, ni fórmules anàlogues", ha remarcat. 

A més, s'ha erigit en un candidat amb principis, "un president de fiar", ha dit, perquè segons ell, si no té prou vots, és per la seva coherència amb els seus ideals. I és que el PP, que en els últims temps s'ha acostat als ultres de Vox, s'ha anat aïllant, tancant-se d'aquesta manera les portes al tradicional bloc de centredreta que li havia fet de crossa històricament, el PNB i espai que ara representa Junts. "Tinc al meu abast els vots necessaris per ser president del govern espanyol, però no accepto pagar el preu que em demanen per ser-ho", ha dit Feijóo. Una declaració -rebuda amb burles en la bancada progressista- en la qual ha volgut donar a entendre que si volgués, hauria pogut comptar amb els escons dels bascos i catalans, malgrat que aquests dos partits li hagin tancat la porta: el PNB, per l'acostament amb Vox; Junts, perquè el PP no s'obre a negociar l'amnistia. 

De fet, Feijóo ha furgat obertament en aquesta última qüestió sobre els juntaires. Segons el candidat conservador, el líder de Junts, Carles Puigdemont, hauria plantejat "el mateix" tant al PSOE com al PP. " li és igual si és del PP o del PSOE, als dos ens ha ofert exactament el mateix", ha afegit, en referència a l'amnistia. Després de les eleccions, diversos dirigents populars van reconèixer diàlegs oberts amb els juntaires, si bé després els van rebaixar a preses de contacte. Durant el seu discurs, Feijóo ha intentat fer un últim intent amb aquestes dues formacions: "A mi no m'han votat per donar-los l'autodeterminació; a vostès els han votat per aplicar el programa econòmic de Podem?". La crida, arriba després de diverses setmanes fent crides al transfuguisme del PSOE sense èxit.