Un miler de persones es manifesten en un 12-O de mínims a Barcelona

Sota el lema "Prou ja de concessions", la marxa ha agrupat representants del PP, Vox i Ciutadans aquest migdia al Passeig de Gràcia

La pancarta inicial de la manifestació pel Dia de la Hispanitat a la capital catalana
La pancarta inicial de la manifestació pel Dia de la Hispanitat a la capital catalana | Hugo Fernández
Nació
12 d'octubre de 2023, 13:13
Actualitzat: 14:30h
Al voltant de 1.000 persones segons dades preliminars de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) i 10.000 segons Espanya i Catalans (entitat organitzadora) s’han manifestat pel Passeig de Gràcia sota el lema Prou ja de concessions aquest dijous al migdia, 12-O, Dia de la Hispanitat.


Durant la marxa s’han sentit crits de Puigdemont a presóQue et voti Txapote i Abascal president. Amb molta presència llatinoamericana, s’han ballat danses de diversos països com ara Colòmbia, Veneçuela o Paraguai. Unes danses que, tot sigui dit, han atret les mirades de nombrosos turistes i curiosos que passejaven per la zona. 
 

Una turista es fa una foto davant de la marxa espanyolista. Foto: Hugo Fernández


Pel que fa a la representació política, hi han assistit representants del PP, Vox i Ciutadans. Els més destacats, el líder popular a Catalunya, Alejandro Fernández, l'home al capdavant dels taronges al país, Carlos Carrizosa, i el representant de l'extrema dreta al Parlament, Joan Garriga. La manifestació ha acabat amb parlaments dels organitzadors a la plaça Catalunya en el que ha estat l'acte central.


 

Croada contra l'amnistia “a una casta”

En declaracions als mitjans de comunicació en ple carrer, Alejandro Fernández ha aprofitat la manifestació del 12-O per carregar contra una possible amnistia independentista. “No pot haver-hi privilegiats, una casta que pugui impunement delinquir i que després se’ls acabi amnistiant”, ha subratllat el conservador. Fernández ha recordat a la classe política que “tots els espanyols són iguals davant de la llei”, i ha continuat el seu discurs tot recordant que el PP vol "unir i no dividir". Segons ell, el seu partit vol "cooperar i no destruir”.
 

Un grup de noies es diverteix aquest 12-O a la ciutat. Foto: Hugo Fernández


Malgrat tot, el líder del PP català ha dit sentir-se "orgullós de ser espanyol i de ser-ho en qualitat de català”. Alhora, també ha reivindicat Espanya com “una de les grans nacions i democràcies del món” i ha destacat la seva contribució a les lletres i a les arts en general. El conservador ha afegit que quan l'Estat ha estat unit ha estat capaç d’organitzar els esdeveniments internacionals “més importants i amb un èxit sorprenent”. Finalment, Fernández ha tingut un moment per recordar el poble d’Israel, “que està patint el terror de Hamàs”.
 

La llengua, al centre un cop més

Per la seva banda, el president de Ciutadans ha volgut posar el focus en la defensa del castellà com a llengua “majoritària” dels catalans, i s’ha apuntat el mèrit d’haver-lo “introduït” a les institucions del país. “El castellà és l’idioma que ens uneix, per això sempre hem reivindicat el seu ús a l’ensenyament i a les administracions públiques”, ha asseverat.
 

Parlaments en acabar la manifestació a plaça Catalunya. Foto: Hugo Fernández


En aquest sentit, ha anunciat que tornaran a “demanar” que es modifiqui l’Estatut perquè la llengua pròpia de Catalunya no sigui “únicament el català”. Carrizosa ha argumentat que “les llengües pròpies dels catalans són el català i el castellà i aquesta desigualtat legal no té cap sentit en una societat que abraça amb normalitat els dos idiomes”. El taronja també ha assegurat que “són les institucions públiques i els mitjans públics o subvencionats els qui fan veure que a Catalunya el castellà és una llengua de segon ordre”.

D’altra banda, el líder del partit a Catalunya ha censurat “l’absència” del president de la Generalitat, Pere Aragonès, tant a la marxa de Barcelona com als actes de celebració del 12 d’octubre a Madrid. Tanmateix, ha admès que no esperaven que “el president de la Generalitat separatista menystingués la festa de tots els espanyols”. En canvi, s’ha mostrat més crític amb la no presència del líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, a la manifestació de Barcelona. Lligant-ho amb la qüestió de la llengua, Carrizosa també ha carregat contra el PSC perquè, segons ha dit, “sempre ha posat pals a les rodes a les nostres peticions perquè el castellà sigui considerat llengua pròpia i llengua vehicular, i en general per evitar que institucions i mitjans facin el mateix que la societat: utilitzar el castellà amb normalitat”.
Arxivat a