La militància d'ERC avala amb el 89% dels vots investir Sánchez

Un 43,61% de les bases participen en la consulta i els d'Oriol Junqueras donen per tancat el procés negociador amb el PSOE

Imatge d'arxiu del passat congrés nacional d'ERC.
Imatge d'arxiu del passat congrés nacional d'ERC. | Marc Puig
03 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:55h
Sense sorpreses a la seu del carrer Calàbria. El 89% de la militància d'ERC ha donat llum verda al pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez a canvi de l'amnistia i cessions econòmiques per a Catalunya. En total, han participat 3.690 persones d'un cens de 8.461, el que significa una participació del 43,61%. El 9% de la militància que ha votat -314 persones- s'ha posicionat en contra de l'acord, mentre que el 2% ha votat en blanc. D'aquesta manera, els republicans donen per tancat el procés de negociació i ara la investidura del secretari general del PSOE està en mans de la decisió final de Junts. 

El cert és que després de les últimes dues patacades electorals que han viscut els republicans, l'ambient que es respirava aquest dijous entre les bases era d'eufòria i satisfacció pel que consideren un "bon acord", que incorpora la llei de l'amnistia, el traspàs de Rodalies i avenços per revertir el dèficit fiscal mitjançant la condonació parcial del fons de liquiditat autonòmica (FLA). "Avui qui guanya és Catalunya", proclamava el president del partit, Oriol Junqueras, en una roda de premsa posterior a la signatura de l'acord, oficialitzat amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a Barcelona.

El 2019 els republicans ja van sotmetre a votació el suport a la investidura del candidat del PSOE. En aquella ocasió, la pregunta es realitzava en plena negociació i abans de l'existència d'un pacte. "Estàs d'acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una mesa de negociació?". El 94,6% de les bases va votar a favor de bloquejar-la si no hi havia acord pel diàleg. Dit d'una altra manera, si existia la taula, el 94,6% s'avenia a investir Sánchez. Així va ser finalment. En aquella ocasió la participació va ser més alta que enguany, d'un gairebé 70%.

En aquesta ocasió la pregunta ha estat per avalar l'acord final. La consulta s'ha iniciat a les 10:00 hores d'aquest divendres i s'ha tancat a les 18:15 hores. Les bases han pogut votar telemàtica i presencialment. Abans de començar la votació, la direcció ha enviat l'acord a la militància. La pregunta? "Estàs d'acord que ERC voti a favor de la investidura de Pedro Sánchez a canvi de la llei d'amnistia, la segona fase de la resolució del conflicte polític per abordar el referèndum, el traspàs integral de Rodalies, compromisos econòmics i propostes per reduir el dèficit fiscal?". Les bases podien votar a favor, en contra o en blanc. Han votat àmpliament a favor.

Les consultes no s'acaben amb aquesta. Diumenge seran les bases socialistes les que previsiblement avalaran les negociacions de Sánchez amb el bloc progressista i nacionalista. De fet, el que es demana als militants del PSOE és que avalin concretament l'acord amb Sumar, i la resta d'enteses que assoleixi Sánchez, sense mencionar específicament ni als partits independentistes ni a la llei d'amnistia, si bé Sánchez va enviar a inicis de setmana una carta a la militància fent pedagogia sobre la llei per culminar la desjudicialització. L'última consulta que podria irrompre sobre la taula seria la de Junts a les bases, si finalment hi ha entesa. Una possibilitat que no es preveu que es tanqui aquest cap de setmana.