La Fiscalia rebutja investigar Puigdemont i Rovira en la causa del Tsunami i descarta el terrorisme

No veu acreditat que la plataforma que va liderar les protestes contra la sentència fos un grup criminal organitzat i considera "inversemblant" que el jutge pretengui imputar un mort als organitzadors de les protestes

Artur Mas, Neus Lloveras, Carles Puigdemont i Marta Rovira en una manifestació de Brussel·les
Artur Mas, Neus Lloveras, Carles Puigdemont i Marta Rovira en una manifestació de Brussel·les | ACN
10 de novembre del 2023
Actualitzat a les 19:00h
La Fiscalia rebutja investigar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en la causa del Tsunami Democràtic. En el recurs que ha presentat contra la resolució de l’Audiència Nacional, el ministeri fiscal no veu acreditat que el Tsunami fos un grup criminal organitzat, ni tampoc el seu caràcter terrorista, motiu pel qual insta a enviar l’assumpte al jutjat de Barcelona. De Rovira apunta que “les actuacions que se li atribueixen manquen de tota entitat delictiva, més enllà de la seva simpatia o suport a la plataforma”. Pel que fa a Puigdemont, remarca que no se li atribueixen fets concrets. “Els indicis que es consignen resulten insuficients” per investigar-lo, defensa el ministeri fiscal. En un escrit contundent, el fiscal Miguel Ángel Carballo considera "inversemblant" intentar imputar un mort als organitzadors de les protestes.

Fins ara, Carles Puigdemont pràcticament no havia aparegut en la causa de Tsunami Democràtic. En la interlocutòria, el paper que se li atribueix és més aviat difús. El jutge dirigeix la investigació cap a ell, amb l'amenaça del terrorisme, i demana que se'l citi a declarar per què hauria participat en reunions sobre Tsunami Democràtic a Ginebra. En aquestes trobades, es van planificar, presumptament, accions de l'organització. L'instructor pressuposa un rol de "lideratge" de Puigdemont per les converses que va tenir amb el seu director d'oficina, Josep Alay, i amb l'empresari Josep Campajó, tots dos imputats també en la causa. Puigdemont té, ara com ara, la clau de la investidura de Sánchez, i és a les seves mans desencallar l'amnistia. Com que és eurodiputat, el jutge li demana una declaració "voluntària". Per poder-lo imputar formalment, caldrà demanar un nou suplicatori al Parlament Europeu, tràmit que s'allargarà durant mesos. 

Marta Rovira va ser una de les beneficiades per la reforma del codi penal, que va aconseguir desactivar la causa per l'1-O contra ella. Ara bé, la dirigent d'ERC va refredar de bon principi retorn imminent a Catalunya, precisament pel risc que suposava la causa -aleshores secreta- de Tsunami Democràtic. Finalment, el jutge l'ha imputada. El seu nom apareix en diversos passatges del sumari, i la Guàrdia Civil la situa com a "coordinadora política" de l'organització, encarregada de buscar suports institucionals i del seu partit. En la interlocutòria, el jutge situa Rovira en diverses reunions a Ginebra de planificació d'accions de Tsunami. Quan neix l'organització, la secretària general d'ERC fa més d'un any que resideix a Suïssa. Fins ara, no estava investigada oficialment en aquesta causa, malgrat que era qüestió de temps que el jutge la imputés.

El jutge posa números a les accions de Tsunami Democràtic. Així, xifra el "greuge econòmic" que va suposar l'acció a l'Aeroport del Prat en 1,8 milions d'euros, que surt de la suma de les pèrdues que va patir Vueling i els danys materials i diners que es van deixar de guanyar segons el Ministeri de Transports. L'aerolínia sosté que va perdre 978.000 euros, mentre que l'informe d'Aena que apareix a la causa situa la xifra en 815.018,25 euros. El total suma els prop d'1,8 milions d'euros. Pel que fa al tall de l'AP-7 a la Junquera, el jutge estima un perjudici econòmic de 566.115,29 euros, xifra que surt de l'estimació de l'empresa concessionària d'autopistes de l'Estat. En l'acció del Barça-Madrid, els incidents provocats per les protestes van suposar danys per valor de 85.304,22 euros, segons dades de l'Ajuntament de Barcelona.
 

Vulneracions del dret europeu?

El jutge podria haver vulnerat el dret europeu. Això és el que posa de manifest la defensa de Carles Puigdemont i Josep Alay en diversos escrits presentats aquests últims dies. El magistrat, que fa quatre anys que instrueix la causa i ha demanat més temps fins al gener de l'any que ve, podria haver vulnerat directives europees sobre la lluita contra el terrorisme, el deure de cooperar amb les institucions europees, i també la immunitat de Puigdemont com a eurodiputat. L'advocat Gonzalo Boye, en aquest sentit, ja ha demanat tota la informació per nodrir d'arguments els recursos que vindran.