Els rebels houthis del Iemen ataquen un destructor dels EUA i dos vaixells al Mar Roig

L'objectiu dels atacs eren els vaixells mercants perquè tenien vincles econòmics amb el país; l'USS Carney els va socórrer i va evitar que els enfonsessin

Rebels houthis, en imatge d'arxiu
Rebels houthis, en imatge d'arxiu | Europa Press
Victor Rodrigo
04 de desembre del 2023
Actualitzat a les 8:46h
Els problemes al Pròxim Orient segueixen multiplicant-se. Els rebels houthis del Iemen, que tenen el suport econòmic, militar i moral de l'Iran, han reivindicat l'atac a un buc militar dels Estats Units i a diverses naus mercants que l'acompanyaven al Mar Roig. Ho ha confirmat aquest diumenge el Departament de Defensa dels EUA i ho han corroborat els rebels a través d'un comunicat.

El motiu? "La vinculació amb Israel" i, per tant, "són objectius legítims". És el primer gran atac vinculat a la guerra entre l'estat israelià i Hamàs fora de les fronteres d'Israel i Palestina i de la seva rodalia més immediata –Israel ha fet atacs puntuals al sud del Líban–, la qual cosa fa témer una escalada internacional del conflicte. El vaixell militar nord-americà és l'USS Carney, un destructor construït el 1991.

La Casa Blanca ha especificat les circumstàncies de l'atac. El buc dels EUA va abatre un dron dels rebels houthis que circulava pel Mar Roig, a sobre de la zona on es trobaven els vaixells. Instants després, "van rebre el llançament d'un míssil balístic, que va ser disparat contra un dels bucs mercants i civils que viatjaven per la zona". Era el Unity Explorer. El projectil va impactar de manera directa. El USS Carney va respondre a la seva crida d'auxili i durant la seva missió d'ajuda va abatre un altre dron.

El mitjà israelià Haaretz ha confirmat que l'objectiu eren els vaixells mercants perquè tenien vincles econòmics amb el país. En concret, el Unity Explorer forma part de la companyia propietat de Danny Ungar, fill del magnat israelià Rami Ungar. Aquest últim ja va ser objectiu d'atacs per part dels rebels houthis setmanes enrere.

Arxivat a