El PSOE votarà en contra de les esmenes vives d'ERC i Junts a l'amnistia

L'independentisme mantindrà les negociacions fins al "temps de descompte" però res indica que l'aprovació de la llei perilli

Míriam Nogueras, de Junts, a la comissió de Justícia del Congrés.
Míriam Nogueras, de Junts, a la comissió de Justícia del Congrés. | Eduardo Parra / Europa Press
29 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:41h
Tot apunta que no hi haurà acord d'última hora entre el PSOE i l'independentisme per incorporar les esmenes vives a l'amnistia que continuen reivindicant ERC i Junts. Quan falta un dia perquè la llei es voti al Congrés dels Diputats -el dimarts- el diputat del PSC José Zaragoza ha descartat que els socialistes votin a favor d'aquestes. Així ho ha assegurat en una entrevista a RTVE, en la qual ha recordat que a la comissió de Justícia de la cambra baixa, els socialistes ja van votar-hi en contra. En aquest sentit, ha apuntat que no canviaran d'opinió.

El Congrés votarà en el ple de dimarts la proposició de llei d'amnistia després que la comissió de Justícia va incorporar en el text dues esmenes transaccionals pactades per PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB, Junts i Podem per excloure únicament els delictes de terrorisme que haguessin causat "violacions greus dels drets humans", mentre que la resta van ser rebutjades.

A partir d'aquest moment, ERC i Junts van assegurar que continuarien negociant perquè la resta de modificacions siguin incorporades. Concretament, l'esmena viva de Junts i ERC busca eliminar el terrorisme del capítol d'exclusions de la llei. També n'hi ha una altra de viva, de Junts i el PNB, que mira de reforçar l'aplicació ràpida de la llei, que l'amnistia inclogui els casos de 'lawfare', i eliminar també el terrorisme de les exclusions de la llei, com en la pactada entre republicans i juntaires.

Junts i ERC mantenen les negociacions amb discreció


Aquest diumenge, en una atenció als mitjans des d'Igualada, la presidenta de Junts, Laura Borràs, va assegurar que el seu partit treballaria "fins al temps de descompte" per poder incorporar totes les esmenes vives. En aquest sentit, va apuntar que estaven encarant una recta final de negociacions "molt intensa". De moment, les negociacions es poden allargar fins al mateix moment de la votació.

Des d'ERC també mantenen aquesta posició. En roda de premsa aquest dilluns, la portaveu Raquel Sans ha assegurat que les negociacions es mantenen, i que no "tanquen la porta" fins al darrer moment. "Mantenim vives les esmenes. Continuarem parlant amb tothom. Ens mantenim amb la voluntat de fer-ho amb la màxima discreció", ha explicat.

En qualsevol cas ha defensat que el text jurídic que s'aprovarà és la "millor llei possible", tenint en compte el consens que requeria. "Des del punt de vista legislatiu, és el màxim de robusta possible. La repressió que pugui venir no dependrà d'aquesta llei", ha afegit, considerant que és una nova eina per l'independentisme. "Estem convençuts que el que passarà demà és una victòria política", ha reblat.