El PSC preveu negociacions «fins a última hora» per reforçar l'amnistia

La portaveu insta els grups al Congrés a continuar dialogant per arribar a acords abans del ple d'aquest dimarts

Èlia Tortolero, portaveu del PSC, en roda de premsa.
Èlia Tortolero, portaveu del PSC, en roda de premsa. | ACN
29 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:47h
De nou, negociacions fins a última hora. La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha dit que "respecta" els processos judicials, hores després que el jutge hagi reactivat la causa sobre la trama russa del procés, una via que podria servir per deixar fora de l'amnistia alguns dirigents independentistes. Precisament per intentar evitar això ERC i Junts mantenen vives algunes esmenes, amb l'esperança d'intentar que s'aprovin al ple d'aquest dimarts, que ha d'avalar la llei d'amnistia. "Les negociacions continuen obertes", ha dit Tortolero.

Les paraules de la portaveu socialista rebaixen la posició del PSOE, que ha assegurat, a través de José Zaragoza, que votaran en contra de les esmenes vives. Salvador Illa, per la seva banda, ha tingut un to menys dur, i ha mantingut la porta oberta a pactar algun retoc d'última hora. Per poder portar a votació esmenes vives cal el suport de la majoria absoluta. No es pot, però, transaccionar el text de l'esmena. Per tant, per aprovar-les la majoria absoluta del Congrés hauria de votar a favor dels textos proposats per ERC i Junts, sense canvis. 

Sigui com sigui, el diàleg continuarà existint entre les parts, però difícilment hi haurà canvis profunds al text que es va aprovar la setmana passada en comissió. "Correspon als grups intentar arribar a un acord", ha resumit Tortolero. Concretament, ERC i Junts insisteixen a eliminar el delicte de terrorisme -per protegir les causes de Tsunami i els CDR- i Junts amb el PNB intenten retocs per reforçar l'aplicació de la llei un cop entri en vigor i protegir també els casos de lawfare. El ple comença aquest dimarts a les tres de la tarda.

Tot plegat, en un moment en què els jutges busquen la manera de desactivar l'amnistia. En les darreres setmanes ha estat el jutge Manuel García Castellón qui ha intentat deixar fora de la llei la causa de Tsunami per terrorisme. Aquest dilluns, el jutge Joaquín Aguirre, que investiga el cas Volhov, ha reactivat la trama russa del procés per mirar de fer-la encaixar en un delicte de traïció, que tampoc quedaria emparat en la llei que han pactat PSOE, ERC i Junts.