Unes 1.000 persones donen suport a Vic a la Declaració de Sobirania

A l’acte hi han assistit alcaldes de 12 poblacions. La concentració, convocada per l’ANC i l’AMI, també ha tingut ressò a altres municipis, com Roda de Ter, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora o Sant Vicenç de Torelló.

Redacció Osona.com
24 de gener del 2013
Josep Maria Vila d'Abadal dirigint-se als assistents a la concentració de suport a la Declaració de Sobirania.
Josep Maria Vila d'Abadal dirigint-se als assistents a la concentració de suport a la Declaració de Sobirania. | Adrià Costa
Josep Maria Vila d'Abadal, dirigint-se als assistents a la concentració de suport a la Declaració de Sobirania. Foto: Adrià Costa

Unes 1.000 persones han participat aquest dimecres a la tarda a la concentració que s’ha fet a la plaça Major de Vic per donar suport a la Declaració de Sobirania que s’ha aprovat aquest mateix dia al Parlament . La iniciativa estava impulsada de manera conjunta per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), arreu del país. A Osona s’ha fet una convocatòria conjunta a Vic, excepte en aquells pobles en el quals l’Ajuntament la va fer per la seva banda, com Roda de Ter, Sant Pere de Torelló (foto, a la dreta / autora: Griselda Castells), Sant Quirze de Besora o Sant Vicenç de Torelló, on també s’han concentrat dotzenes de persones.

A Vic hi han assistit molts representants de la societat civil i de diverses assemblees locals i territorials osonenques de l'ANC, així com també el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, i una bona representació d’alcaldes, en concret, de 12 poblacions: Vic, Manlleu, Taradell, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Aiguafreda, Muntanyola, Tavèrnoles, Gurb i Balenyà. Durant l’acte s’ha fet la lectura del manifest (llegiu, a sota) elaborat conjuntament per l’ANC i l’AMI. Ha anat a càrrec de tres coordinadors locals i territorials de l'ANC: Susi Planas, de Centelles; Marc Costa, de Vilatorta; i Jordi Ponsa, de Vic.

L’alcalde de Vic i president de l’AMI, en nom del alcaldes de la comarca, ha adreçat unes paraules als assistents després de la lectura del manifest i ha destacat que “hem de treballar junts societat civil, entitats com AMI, ANC, Òmnium o CCN i institucions” i que el cas català “s’ha d'explicar a Europa”. I ha conclòs: “Hem fet bona part del camí i avui un pas molt important. Esperem que el 2014 tinguem un estat català independent”.

El president de l’AMI ha anunciat que es facilitarà als ajuntaments adherits una moció tipus perquè els consistoris donin suport al conjunt del procés sobiranista (no només a la Declaració de Sobirania).

La plaça Major de Vic s'ha omplert a l'acte en suport a la Declaració de Sobirania. Foto: Adrià Costa

Eulàlia Espona, coordinadora de l’ANC Osona, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte i de tancar-lo. A la cloenda, ha animant la societat “a treballar i a agafar forces i energia per aquest any que ens espera”.

Durant la concentració, en diverses ocasions, els participants han cridat a favor de la independència de Catalunya. També han aplaudit amb entusiasme el manifest i els parlaments. Alguns membres de l’ANC han penjat una gran estelada al campanar de l’Ajuntament.

---------------------------

Manifest

Aquest és el text del Manifest que, amb un pròleg adaptat a cada lloc, es llegirà el dia 23 davant dels ajuntaments catalans:

"Considerem

1.- Que Catalunya s’ha format com a nació al llarg de deu segles, amb una llengua i unes formes de vida pròpies, en l’ordre social i econòmic, en l’ordre intel·lectual i espiritual i en l’ordre jurídic i polític.

2.- Que a conseqüència de la derrota de 1714, les institucions catalanes foren abolides i Catalunya fou annexada “per dret de conquesta” a Castella com a província seva.

3.- Que Catalunya ha resistit l’agressió permanent de l’Estat espanyol durant aquests tres-cents anys i que tots els intents d’encabir i trobar un encaix polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, inclosos els trenta anys d’autonomisme, han fracassat.

4.- Que la pertinença a l’estat limita conscientment les potencialitats del nostre desenvolupament econòmic i cultural, i atempta clarament contra la cohesió de la societat catalana per l’espoli que pateix la nostra nació i per la limitada capacitat de decisió i d’autogovern que permet l’autonomia.

5.- Que després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol de 28 de juny de 2010, s’ha fet del tot evident que només tenim dues vies: o bé desaparèixer com a nació o, per contra, iniciar un procés d’independència que ens porti a la constitució del nostre propi Estat.

6.- Que la manifestació del passat Onze de setembre ha estat el punt culminant d’un procés de presa de consciència i de mobilització sense precedents, que representa l’inici de l’etapa final del procés de independència de Catalunya. Els resultats de les eleccions al Parlament del 25N, a més, han posat de manifest que hi ha una àmplia majoria social disposada a exercir el dret a decidir i a assumir-ne les conseqüències.

7.- Que l’objectiu prioritari del Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya ha de ser la construcció del marc legal que faci possible la celebració d’una Consulta vinculant al poble de Catalunya, amb una pregunta clara i inequívoca, que compti amb la supervisió internacional com a requisit per l’acceptació del seu resultat.

8.- Que ha arribat l'hora d'unir esforços per tal que les voluntats actuals a favor de la sobirania s’agrupin i esdevinguin majoritàries per vies democràtiques, com a condició indispensable per exercir el dret d’autodeterminació.

Manifestem:

1.- El nostre suport a la nostra màxima institució nacional, el Parlament de Catalunya, per l’aprovació de la Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya, si explícita que el poble català és subjecte polític i jurídic plenament sobirà per a decidir per si mateix el seu futur, sense ingerències externes de cap tipus. La Declaració és transcendental ja que ningú, des de l’estricta aplicació del dret internacional, ja no podrà negar a Catalunya l’exercici del dret a l’autodeterminació.

2.- La nostra ferma voluntat que el Parlament de Catalunya convoqui, tan aviat com ho consideri convenient i no més enllà del 2014, el referèndum o consulta perquè el poble català pugui exercir el seu dret de lliure decisió i, si aquesta és la seva voluntat majoritària, que Catalunya esdevingui un nou estat independent.

3.- El nostre compromís de treballar per aconseguir el suport majoritari del poble català a la constitució de l’Estat propi, fent arribar a tots els nostres conciutadans les raons que ho avalen i convidant-los a participar en la construcció d’un Estat al servei d’una societat més lliure, justa, pròspera i profundament democràtica.

És per tot això que fem una crida:

A col·laborar en el procés d’independència i participar activament en la campanya per a ampliar i consolidar la majoria social favorable a l’Estat propi que declarem iniciada en aquest acte. És el moment d’arribar a tots els racons del país per tal que quan els ciutadans de Catalunya exercim el dret a l’autodeterminació ho fem de forma clara i inequívoca pel sí a la llibertat i al nostre futur com a poble.

A incorporar-vos a l’Assemblea Nacional Catalana (www.asemblea.cat) i a col·laborar amb les entitats que donen suport a aquesta Crida!

Als ajuntaments que encara no ho hagin fet, a incorporar-se a l’Associació de Municipis per la independència."

Arxivat a