Anna Pabón, estudiant de la UVic-UCC, guanya el Premi Vicenç Fisas pel seu treball de final de grau

Guillem Lloret del Grau en Enginyeria de l’Automoció i Júlia Guri del Grau de Biotecnologia també han estat guardonats amb un accèssit

Sabata, Pabón, Guixà, Guri, Piella i Calle a l'acte de lliurament del 14è Premi Vicenç Fisas de la Fundació La Fraga.
Sabata, Pabón, Guixà, Guri, Piella i Calle a l'acte de lliurament del 14è Premi Vicenç Fisas de la Fundació La Fraga. | UVic-UCC
Osona.com
29 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 19:32h

L'estudiant del grau en Biotecnologia de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Anna Pabón, ha guanyat el 10è Premi Vicenç Fisas i Comella -que concedeix cada any la Fundació La Farga- pel treball de fi de grau titulat Valorització de subproductes de la indústria de begudes vegetals com a medi de cultiu per a la producció de proteïnes unicel·lulars. Dos estudiants més del centre universitari han estat premiats amb un accèssit: Guillem Lloret del Grau en Enginyeria de l'Automoció i Júlia Guri del Grau de Biotecnologia.

L'acte de lliurament del guardó ha tingut lloc aquest dimecres a la seu del Rectorat de la UVic-UCC i ha comptat amb la presència del president de la Fundació La Farga, Oriol Guixà; la secretària general de la UVic, Anna Sabata; la primera tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Vic, Bet Piella; i la degana de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyers, Malu Calle.

Es tracta d'un reconeixement dotat amb 2.000 euros al qual poden optar tots els estudiants de la universitat que hagin aconseguit un excel·lent en el seu treball de fi de grau, un estudi que ha de reflectir els tres valors fonamentals que promou La Farga: coneixement aplicat al desenvolupament social, creativitat com a base per la innovació i el progrés, i consciència per la cura i la sostenibilitat de l'entorn.
 

Reduir els residus del processament de productes

El treball d'Anna Pabón demostra que la producció d'una font de proteïna alternativa amb subproductes de la indústria de begudes vegetals és una alternativa a les proteïnes d'origen animal.

Cada any, a la Unió Europea es generen 88 milions de tones de residus alimentaris, el 19% dels quals provenen del processament de productes. L'autora de l'estudi se centra en la indústria emergent de les begudes vegetals que tenen subproductes rics en matèria orgànica i n'estudia els bacteris porpra no sulfurosos, capaços de degradar àcids orgànics amb facilitat i produir SCP (Single Cell Protein).

El projecte avalua i elabora diferents medis de cultiu potencials per al creixement del bacteri Cereibacter Sphaeroides, que pertany al grup de bacteris PNSB, a base de subproductes de la indústria de les begudes vegetals, i aconsegueix una productivitat i una producció de proteïna estadísticament igual, substituint el 50% del medi sintètic amb extractes del subproducte de soja i de diferents cereals de la indústria.

Així doncs, la producció d'una font de proteïna alternativa amb subproductes de la indústria de begudes vegetals és una alternativa potencial a les proteïnes d'origen animal, i contribueix a l'economia circular i a la reducció del malbaratament de recursos. D'aquesta manera, conclou Pabón, "es poden reduir els subproductes del segon sector que més residus generen en l'àmbit europeu i alhora també els costos de producció de proteïna alternativa, com a mínim a la meitat".