Els «pacients experts» expliquen les seves vivències a Manlleu

Les xerrades s'adrecen a persones que reben tractaments anticoagulants

Redacció Osona.com
26 d'octubre del 2014
Actualitzat el 30 d'octubre a les 11:31h

La pacient experta de la primera sessió, amb l'equip sanitari.  Foto: Institut Català de Salut


L'Institut Català de la Salut va iniciar recentment les sessions del programa Pacient Expert Catalunya a Manlleu per a persones que reben tractaments amb anticoagulants. En aquest projecte, dirigit i coordinat per professionals sanitaris, hi col·labora un pacient que pateix la mateixa problemàtica de salut que els assistents i que aporta a les trobades coneixements des de la seva experiència.

En total, es faran nou sessions -l'última el 3 de desembre- d’una hora i mitja de durada on hi participaran 16 pacients. Aquesta és la tercera edició del programa Pacient Expert Catalunya a l’Àrea Bàsica de Salut de Manlleu. Les dues anteriors anaven destinades a persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica.

Aquest programa va començar l'any 2006 amb la intenció de potenciar “l'autocura, la corresponsabilitat i l'autonomia de la persona”. La iniciativa està basada en la col·laboració entre pacient i professional, que en aquest cas pren un paper d'observador atorgant el protagonisme a qui ha viscut l'experiència en primera persona.

El pacient expert es considera que és aquella persona afectada per una malaltia crònica capaç de responsabilitzar-se de la pròpia afectació i autocuidar-se. És el pacient que sap identificar els símptomes i respondre davant d’ells, adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia. És precisament en l'autocura del pacient on el programa posa el focus d'atenció.

Aquesta iniciativa forma part del programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és un dels 32 projectes identificats com estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 
Arxivat a