La Farga Group inverteix en una pionera sala d'investigació

L’espai disposa de màquines d’última generació capaces d’analitzar materials a una precisió i qualitat única al sector.

Redacció Osona.com
04 de novembre del 2012
Microscopia, Foto: La Farga Lacambra

Amb una inversió de 105.000 euros, La Farga Group obre aquest octubre la seva nova sala Microscopia, un nou espai d’investigació pioner a tot l’Estat espanyol. Una sala situada a les mateixes instal·lacions del holding metal3lúrgic, a les Masies de Voltregà, dotada de màquines d’última generació capaces d’analitzar materials a una precisió i qualitat única al sector.

Les dues principals màquines que disposa aquesta nova sala son:

- SEM (Microscopi electrònic d’escaneig), el qual és capaç  de magnificar els objectes fins a 30.000 vegades fins a 15 KV, permet analitzar la composició dels elements (EDS) i l’acabat superficial (rugositat, desgast, etc). Permet analitzar tant mostres conductores com no conductores i alhora permet analitzar provetes de fins a 50mm d’alçada i 70mm de diàmetre.

- DSC (Calorímetre diferencial d’escaneig), el qual permet estudiar les reaccions químiques que es donen als materials quan se’ls sotmet a altes temperatures. Mesura l’energia involucrada en la reacció de manera que s’obté informació de canvis de fase, etc. El DSC permet un rang de treball de fins a 700ºC i una velocitat de mostreig de 50Hz.

“Veure les coses magnificades 30.000 vegades ens obre un nou horitzó de treball”, comenta Núria Ferrer, directora de R+D+i de La Farga Group. “Per posar un exemple, veure al SEM un fil de coure de 0.15mm (150 micres) de diàmetre dóna molta més informació que la que percebem amb el tacte, l’ull humà o fins i tot amb el microscopi òptic. Veure el seu acabat superficial permet conèixer quin és el mecanisme de desgast que es produeix entre el fil i la filera que li dóna la forma i treballar per minimitzar aquest desgast. Això ens ha permès obrir noves vies de treball per la millora de la qualitat dels productes de coure que oferim”, afegeix. 

Es tracta d’un equipament d’altes prestacions, que es posarà a disposició del teixit industrial per fer-lo servir segons les seves necessitats. Aquest és un pas més per a La Farga Group per a posicionar-se amb força en el desenvolupament de noves aplicacions del coure per a sectors emergents.

L'empresa s'ha distingit sempre per la seva aposta per la innovació. El 2011 ja va invertir més de 370.000 euros en dos nous parcs de recerca: un a la Universitat Autònoma de Barcelona i un altre a les instal·lacions de LFG.